Gazdaság

A hamis sportszerek 260 milliárd forintos kárt okoznak

Mintegy 850 millió eurós (260 milliárd forint) kárt szenvedtek el tavaly a hamis termékek okozta bevételkiesések miatt az európai sportszergyártó cégek és a beszállítók, illetve közel 6000 munkahelyet kellett leépíteniük, áll az EU Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának legfrissebb jelentésében.

A nemzetközi bűnbandák által irányított hamisítási tevékenység (gyártás és forgalmazás) egyre jelentősebb károkat okoz mind több területen, beleértve az Európai Unió sportszeriparát is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hamisított áruk jelenléte miatt az eredeti termékek gyártói kevesebb alapanyagot és szolgáltatást rendelnek a beszállítóktól, ez pedig további 350 millió eurós veszteséget jelent. (Fontos tudni, hogy ezek az adatok nem foglalják magukban a hamis sportruházatok okozta veszteségeket!)

Ezt a masszív bevételkiesést a gyártók és forgalmazók csak az elbocsátások költségcsökkentő hatásával tudták bizonyos mértékig ellensúlyozni. Így a sportszerek és eszközök hamisítása közvetlenül 2800, közvetve 5800 uniós munkahely megszűnését eredményezte tavaly, ami az iparági állások több mint 6%-át jelentette. Az OHIM jelentése megállapította: a legnagyobb vesztesesek a 10-nél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalkozások, amelyek zömmel a beszállítói iparban tevékenykednek.

Mindemellett a sporteszköz-hamisítványok további 150 millió eurós bevételcsökkenést is okoznak az egyes tagállamoknak, mivel a 70 millió eurós áfakiesésen túl, egyéb olyan adóbevételektől is elesik az állam, amelyek eddig befolytak az egyes cégektől és adóalanyoktól. A dolgozók elbocsátása miatt az unió egésze további közel 35 millió eurós társadalombiztosítási járuléktól is elesik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik