Gazdaság

Minimum 20 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon

internet (számítógép, laptop, iroda, )
internet (számítógép, laptop, iroda, )
A Green Fox Academy és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) csütörtökön közös sajtókonferenciát tartott. Az eseményen arról adtak tájékoztatást, hogy a piacképtelen diplomával rendelkezők helyzetében milyen áttörést hozhatna egy hatékony informatikai átképzési rendszer kialakítása, és ennek hírvivőjeként az akadémia milyen kurzussal várja azokat, akik szakmaváltást fontolgatnak.

„Az akadémia megalapítását arra alapoztuk, amit a mindennapi munkánkban tapasztalunk. Egyrészt azt látjuk, hogy akik ma az informatikában dolgoznak, kiváltságos helyzetben vannak, mind anyagi, szakmai és személyes fejlődésük szempontjából” -­ mondta a rendezvény nyitásaként az intézmény vezetője, Fazekas Barbara.

„Ugyanakkor ­- tette hozzá Langmár Péter, a Lab.Coop, a Green Fox Academy egyik alapítócégének vezetője -­ azt is látjuk, hogy óriási szakemberhiány van ma a szoftverfejlesztői piacon. Ha új kollégát akarunk felvenni, gyakorlatilag csak egy másik cégtől tudjuk elcsábítani.”

„Mindeközben a környezetünkben élő fiatalok körében azt tapasztaljuk, hogy rengeteg magasan képzett tehetség kallódik a munkaerőpiacon, akik sem a szakmai kihívások, sem az egzisztenciális lehetőségek tekintetében nem találták meg a számításukat” – folytatta Fazekas Barbara.

Éppen ezért létrehoztak egy programot, ami hidat teremt a jó szakemberekért harcoló IT-cégek és a jobb lehetőségek után kutató ambiciózus pályaváltók között. Ezt már az akadémia alapításában részt vevő másik cég, a Digital Natives vezetője, Bárdos Kristóf jelentette be.

20 ezernél is több betöltetlen állás lehet

Az informatikai piacon megfigyelhető munkaerőhiány nagyságáról az IVSZ képviseletében Horváth Ádám oktatási igazgató adott tájékoztatást. E szerint ma a hazai informatikai munkaerőpiacon tényszerűen is több mint 10 ezer be nem töltött állás van. Az IVSZ legfrissebb, megjelenés előtt álló kutatása alapján azonban ez a szám várhatóan már a 20 ezer főt is meghaladhatja.

Eközben 2014-­ben informatikai területen mindösszesen 366 fő szerzett mesterképzésen diplomát.

„Ráadásul ­- tette hozzá az akadémia szakmai vezetője, Kökény Tamás ­- a szoftverfejlesztő iparnak arányaiban egyre inkább több jó szakemberre, mint magasan képzett mérnökökre van szüksége.”

Két Audi-gyárnyi hatás

A hazai IT-szektor már jelenleg is a GDP 13,7 %százalékát adja. Ha rendelkezésre állnának a keresett informatikusok, az további, akár két új Audi-gyár felépítésével egyenértékű hatást jelentene.

Ezért az akadmiához hasonló kezdeményezésekre nagy szüksége van a hazai gazdaságnak -­ zárta le összefoglalóját Horváth Ádám.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik