Gazdaság

Lejárt hitelességű áram- és gázmérők miatt bírságolt a hatóság

gazora(210x140).jpg (Array)
gazora(210x140).jpg (Array)

Három elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a lejárt hitelességű mérőórák miatt. A Hivatal a nyár elején végzett átfogó helyszíni vizsgálatot hat villamosenergia-ipari elosztó és hat földgázipari elosztó társaságnál, ahol a lejárt hitelesítési idejű fogyasztásmérők alkalmazásának arányát ellenőrizte.

Az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t hárommillió, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.-t hétmillió, a MAGÁZ Magyar Gázszolgáltató Kft.-t hatszázezer forintra bírságolta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A vizsgált hat villamosenergia-ipari elosztó és hat földgázipari elosztó társaságnál fogyasztóvédelmi célú közigazgatási hatósági eljárás keretében a MEKH szakemberei a lejárt hitelesítési idejű fogyasztásmérők alkalmazásának arányát ellenőrizték. További kilenc vizsgált társaságnál a MEKH megfelelőnek találta az ezzel kapcsolatos szabályok betartását.

A bírságok mértékének meghatározása során számos körülményt mérlegelt a MEKH, mint például az ellátott felhasználók száma, a lejárt hitelességű mérők száma, a jogsértés megszüntetése érdekében tett intézkedések. Az eljárás hatására minden engedélyes megkezdte és – különböző mértékben – meg is valósította a lejárt hitelességű fogyasztásmérőik gyorsított cseréjét.

A mérésügyről szóló törvény szerint a fogyasztóval való elszámolás alapjául szolgáló mérést hiteles mérőeszközzel kell végezni. A fogyasztásmérő hitelesíttetéséről meghatározott időközönként a mérőeszköz tulajdonosának kell gondoskodnia. Ebből következően a hiteles fogyasztásmérés biztosítása alapesetben az elosztói engedélyes feladata.

Mintegy 5,5 millió felhasználó rendelkezik villamos fogyasztásmérő berendezéssel, illetve közel 3,5 millió felhasználó gázmérővel. A náluk felszerelt fogyasztásmérő hitelessége a pontos mérés és elszámolás elengedhetetlen feltétele. Ahhoz, hogy a hiteles mérés legalapvetőbb feltétele – azaz a hiteles fogyasztásmérő felszerelése – megvalósulhasson, 10 évenként egyszer a fogyasztók aktív közreműködése is szükséges, amikor is lehetővé kell tenniük az elosztók munkatársai számára a mérőhöz való hozzáférést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik