Gazdaság

13 milliárdért épít mobilhálózatot az állam, közbeszerzés nélkül

Ezekben a napokban köti meg a szerződést a Magyar Villamos Művek leányvállalata, az MVM Net Zrt. az új, állami mobilhálózat kiépítésére. A 450 MHz-es sáv hasznosítási jogát tavaly nyerte el a cég, azon adatátviteli hálózatot létesítenek, melyet például új mérőórák kommunikációjára használhatnak – írja a Népszabadság.

12,8 milliárd forint költséggel építik ki az új hálózatot, a feladattal a kínai Huawei-t bízták meg. Közbeszerzést nem írtak ki – az MVM Netet ugyanis nem kötelezi erre a törvény, függetlenül attól, hogy állami cégről és sokmilliárdos beruházásról van szó. A társaság szerint saját belső szabályzatuk szerint, versenyeztetési eljárás keretében választották ki a legkedvezőbb ajánlatot. Sajtóértesülések szerint a szintén kínai ZTE és az Ericsson is jelentkezett a feladatra.

Az MVM Net közölte: a hálózat már most 30 százalékos országos lefedettséggel rendelkezik, számos kormányzati célú alkalmazásra használják próbaüzemmódban. Jövő márciusra már elérheti a 95 százalékos területi lefedettséget.

Az üzleti tervben ugyan 1,6 milliárdos éves bevétellel számolnak az új állami mobilhálózatból, de iparági szereplők szerint jó esetben is néhány százmilliós lehet a piac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik