Gazdaság

Harcz harcba indul az unióval, mert kevés a tejtámogatás a magyar termelőknek

Kevés lehet a magyar tejtermelőknek a hétfőn bejelentett 500 millió eurós különtámogatás, mivel az literenként csak 1 forint uniós támogatást jelenthet – írta szerdai számában a Magyar Idők.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a napilapnak azt mondta, többen szorgalmazták, hogy egyes közvetlen támogatások előlegeit megemelt összegben fizessék ki a tejtermelőknek, ugyanakkor ez a lépés csak az idén jelenthet gyorssegélyt az ágazatnak.

Azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy Magyarország az ígért ötszázmillió eurós támogatásból mekkora arányban részesül. Ha a bizottság az uniós tejpiaci részesedésünk alapján határozza meg a kereteket, akkor a hazai tejtermelés literenként 1 forintos juttatással számolhat. A nyers tej felvásárlási ára viszont 65-75, a szűkített önköltségi ára pedig 90 és 100 forint között mozog.

Szerinte a hazai tejtermelők problémáira a Brüsszeltől várt segítség sem nyújthat teljes értékű megoldást. A magyar piacot ugyanis még mindig átszövi a feketekereskedelem, az egyetlen megoldást az áfacsökkentés jelentheti – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik