Gazdaság

Több mint 2,5 millió családnak lesz 650-850 ezer forinttal drágább a kazáncsere

kazan(210x140).jpg (Array)
kazan(210x140).jpg (Array)
Eddig egy átlagos kazán 150 000 forintba került, és a régi helyére lehetett szerelni. Most a költségek elérhetik az 1 millió forintot! A szakemberek keresik a megoldást.
Az új EU direktíva (Erp direktíva) szerinti kondenzációs kazánokhoz új füstgázelvezetést kell kiépíteni, amihez gázterv és gáz MEO  kell, így a teljes költség elérheti a 800 ezer – 1 millió forintot, annak ellenére, hogy kondenzációs készüléket már akár 250 ezer forintért is lehet kapni!

Ez a baj

Ma Magyarországon a gázkészülékek 90 százaléka hagyományos berendezés. A helyzetet nehezíti, hogy az új szabályok miatt előfordulhat, hogy a régi gázkészülék helyére nem lehet semmilyen új gázzal működő berendezést beépíteni. Ekkor vagy villannyal fűtenek, esetleg szénnel-fával (városokban, a 21. században!).
A legjobb megoldás ebben az esetben a modern megújuló rendszerek használata, pl levegős hőszivattyú. (Egy jó levegős hőszivattyú esetén csak a gép ára 1millió Ft-tól indul, viszont nem kell füstgázelvezetés, nem kell speciális és drága engedélyeztetés, ráadásul megoldja a hűtést is a nyári időszakban.)

Keresik a megoldást

A Világgazdaság a  Víz Gáz Fűtéstechnika szaklappal közösen éppen e probléma miatt szeptember 17-én konferenciát szervez, ahol Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) is. A szakmai találkozó a bankok, a gyártók és a forgalmazók közösen keresik a megoldást, hogy miképp lehet olyan konstrukciókat kidolgozni, amely megoldást jelenthet azon családoknak, akiknek nincs fedezetük a gázkészülék cserére, de értelemszerűen fűtésre szükségük van.

A fekete kazánpiac réme

A szakemberek attól is tartanak, hogy a jogszerű megoldás magas költsége fekete kazánpiacot hozhat létre és a balesetek elszaporodását is okozhatja, azaz ellenőrizetlen forrásból, használt, régi vagy elavult technológiájú kazánokat szereltetnek fel szakszerűtlenül, ami a balesetek és a CO mérgezések megszaporodásához vezethet.

De mikortól?

Mindeközben elképesztő vita alakult ki az EU-s rendelet értelmezéséről, ugyanis nem egyértelmű, hogy mikortól nem lehet megvásárolni a régi típusú kazánokat. A félreértések az ErP direktíva értelmezésében az és/vagy kifejezésből fakadnak, hiszen nem egyértelmű, hogy a rendelet mit tilt meg és mire ad lehetőséget.
Így alakult ki az a helyzet, hogy szinte minden érintett állam más eljárást választ. Ahol nagyon magas a kondenzációs kazánok aránya, ott türelmi idő nélkül, szeptember 26-ai hatállyal megszüntették a nem kondenzációs készülékek használatba vételét. Több európai országban már évek óta csak kondenzációs kazánt lehet telepíteni, így mondhatni, őket nem nagyon érdekelte ez a rendelet. Ezzel szemben számos hozzánk hasonló cipőben járó országban (Csehország, Lengyelország), ahol nagyon sok a hagyományos fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan, és emiatt a kereskedők raktárai tömve vannak kéményes kazánnal, úgy döntöttek, hogy amíg van készleten nem kondenzációs készülék, addig meg lehet venni, be lehet azokat üzemelni.

A szakma két év türelmi időt szeretne

Magyarország jelenleg azt tervezi, hogy csak idén december 31-ig lehet nyílt égésterű kazánt vásárolni (vagy telepíteni, esetleg üzembe helyezni – még ez sem tisztázott). A szakma viszont két év türelmi időt kér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik