Gazdaság

Plágiummal vádolja a NAV az LMP-t – a zöldpárt frappáns választ adott

A Lehet Más a Politika (LMP) által 2015. július 31-én tartott sajtótájékoztatón dr. Schiffer András és Vágó Gábor közösen mutatta be a „NAV-botrány jelentés” című dokumentumot, amelyet a párt honlapján közzé is tettek. A jelentés az áfacsalások szereplőiről és módszereiről szól. 

Plágium

 
Az 55 oldalas irat két részből áll. Az első 22 oldal az áfacsalások módszereit – forrásmegjelölés nélkül – ismerteti ábrákkal, míg a második rész a sajtóban korábban megjelent cikkeket, szerzői véleményeket és értelmezéseket tartalmazza. A két rész egymástól teljesen független, az utolsó 33 oldal semmilyen visszautalást, szakmai összefüggést nem mutat az áfacsalások módszereit bemutató első résszel.
 
A jelentés a 8. oldalig harmadrészben, a 8. oldaltól a 22. oldalig pedig szinte teljes egészében szó szerinti másolata a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az alkalmazottak belső oktatására készített, az „EU és az ellenőrzési szakterület” című, szerzői jogvédelem alatt álló tananyagnak – írta a NAV közleményében. A jelentésben szereplő folyamatábrák is ugyanebből a tananyagból származnak – tették hozzá.
 
Sem a NAV-nak, sem az oktatási anyag szerzőjének nem jelezték a jelentés alkotói, hogy a NAV saját oktatási anyagának szó szerinti másolásával fogják a hivatalt támadó jelentést elkészíteni.  
 
A NAV felszólította az érintetteket az általuk elkövetett szerzői jogi jogsértések megszüntetésére.

Az LMP visszavág

Kértük az LMP-t, reagáljanak a közleményre. Vágó Gábor, a dokumentum szerzője azt mondta megkeresésünkre, hogy valóban operatív hibát követett el, mert a januári dokumentumban lemaradtak a hivatkozások. Májusi jelentésében ugyanezek szerepelnek, ott már van hivatkozás – tette hozzá.
Végül megjegyezte, valóban ismerte a NAV a módszertanokat. Szerinte annál is érdekesebb, hogy azóta sem tettek meg mindent az áfacsalási módszerek felszámolása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik