Bevandorlok-Debrecenben(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Már Prága is várja a gazdasági bevándorlókat

24.hu
24.hu

2015. 09. 07. 12:59

Cseh vállalatok csúcsfizetésekkel csábítják a külföldi munkavállalókat, amelyekből egyre többre van szüksége a növekvő gazdaságnak. Míg tavaly júniusban a cseh vállalatok csak 2 963 állást ajánlottak külföldi munkavállalóknak, idén már 15 378-at – írta a Mladá Fronta Dnes a napi.hu tudósításában.

A munkahelyek kínálata ezzel ötszörösére nőtt, az állásokat a helyi piacról képtelenek betölteni. Az ok egyszerű: jól megy cseh gazdaságnak, a vállalatoknak bőven vannak szerződéseik, de nincs elég alkalmazottjuk azok teljesítéséhez. Durván minden hetedik helyet külföldi tölthet be, mert a nyelvtudás nem feltétel.

Mylan Mostyn, a cseh iparszövetség szóvivője hangsúlyozta, hogy régóta követelik egy nyitott bevándorlási politika bevezetését, különösen az ukrán bevándorlók esetében, akik közül kvótájuk alapján évente csak néhány százan kaphatnak munkavállalási engedélyt, pedig az iparnak sokkal többre lenne szüksége.

A lap szerint a jelenlegi bevándorlási hullám segíthet fellendíteni a cseh gazdaságot. Miután az eddig legközelebbi munkaerő-piaci forrás, Szlovákia kezd “kimerülni” az ottani munkanélküliség csökkenésével és a bérek emelkedésével, Romániában és Bulgáriában keresnek embereket.

Tavaly decemberben a 10,5 milliós Csehországban több mint 250 ezer külföldi dolgozott legálisan – túlnyomó többségük fizikai munkásként.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.