Gazdaság

Kivonulást fontolgat a Tesco

Az elmúlt száz év legrosszabb üzleti évét produkálta tavaly a Tesco, ezért több országról is lemondanának – írja a Portfolio. A dél-koreai üzletág eladásáról már döntés született.

A tavalyi, sosem látott mértékű veszteség részben annak volt köszönhető, hogy a brit piacon egyre inkább előretörnek a diszkont áruházláncok, de egy könyvelési botrány és az árháború is megviselte a céget. Az európai és ázsiai piacokon is éles versenyhelyzettel szembesül az áruházlánc, ezért lépéskényszerben vannak – pár hónapja elkezdték értékesíteni azokat az eszközeiket, melyek nem közvetlenül kapcsolódnak a kiskereskedelmi tevékenységhez és elkezdi eladni azokat a telkeket, amelyeket még nagyrészt a válság előtt vett meg, hogy azokon terjeszkedjen.

A Tesco azt is fontolgatja, hogy megválik közép-kelet-európai egységeitől a további adósságcsökkentés érdekében. Döntés azonban még nem született. Kelet-Európában 1110 üzlete van a társaságnak, ezek összesen 6,45 milliárd fontnyi bevételt generálnak. Ezek a boltok azonban nem túl vonzóak a lehetséges vásárlók számára, mert a német diszkontokkal folytatnak gyilkos versenyt a kiskereskedelmi láncok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik