Gazdaság

Több milliót hozhat a kockás füzetes vállalkozás

Egy új vállalkozás Airbnb-s lakások üzemeltetésére specializálódott. Fix díjért vagy jutalékért cserébe az összes terhet leveszik a lakáskiadók válláról. Ez is jól jelzi, hogy mekkora üzlet ma a rövid távú lakáskiadás Budapesten.

A Hír24 gazdasági rovatában időről időre bemutatunk új vállalkozási ötleteket. Most éppen egy fiatalember friss vállalkozását, amely az összes apartmanoztatással kapcsolatos feladatot átvállalja a lakáskiadóktól. Azaz, egyszeri díj vagy jutalék fejében takarít, kimossa az ágyneműt, kezeli a foglalásokat, levelezik, fogadja a vendégeket, de ha kell, elkészíti az adóbevallást is. Az, hogy valaki üzleti lehetőséget lát Airbnb-s lakások üzemeltetésében, és erre vállalkozást is alapít, jól jelzi, hogy mennyire pörög az apartmanoztatás, legalábbis Budapesten.

Kockás füzeten számolta ki

A Hostie nevű szolgáltatás alig egy hónapja indult. Én egy Facebook hirdetésben figyeltem fel rá, és mivel tetszett az ötlet, azonnal interjút kértem a tulajdonostól. Azt mondta, én voltam a harmadik érdeklődő, az előző két telefonáló azóta már az ügyfele. Ebből is látszik, hogy érdemes hirdetni a Facebookon, hiszen vállalkozásunkra bármikor ráharaphat egy kíváncsi újságíró, aki cikket akar írni róluk.

Mint megtudtam, a Hostie tulajdonosa a 25 éves Váradi Máté. Nyíregyházán született, az egyetem óta Budapesten él. A Corvinus gazdálkodási és menedzsment szakán diplomázott két éve. Máténak, illetve családjának két lakása van Pest belvárosában, amelyeket Máté turistáknak ad ki rövid távra. Innen jött az ötlet, hogy megpróbálkozik más lakástulajdonosok apartmanjainak üzemeltetésével. A tapasztalata megvan hozzá, és szívesen is csinálja. Egy kockás füzeten számolta ki a kiadásait és bevételét, majd arra jutott, hogy érdemes belevágni az üzemeltetésbe.

 Váradi Máté, a Hostie tulajdonosa. Fotó: Pál Anna Viktória

Azt mondta, óriási apartmanoztatási boom zajlik Budapesten, amit ki kell használni. Egyre többen adják ki lakásukat, így egy folyamatosan bővülő piacon sokakat érdekelhet a speciális szolgáltatása. Máté főként rájuk számít, és azokra, akik menet közben rájöttek, hogy nincs idejük vagy kedvük az üzemeltetéshez.

„Nagyon sokan váltanának albérletről apartmanoztatásra, de nem tudják, hogyan kell ezt csinálni, vagy beleuntak. A befektetőkre is számítok. Azokra, akik mostanában vásároltak lakásokat kiadásra, akár tízes nagyságrendben is, de nincs üzemeltetőjük vagy nem elégedettek vele” – mondta.

  • A hazai Airbnb-jelenségről bővebben ebben és ebben a cikkünkben olvashat >>

Fontos, hogy az üzemeltetést Máté főállásban, egyéni vállalkozóként végzi. Azaz, alapvetően mindent maga csinál, de ha sok a munka, segéderőt alkalmaz. A személyes közreműködése miatt költségei szinte alig vannak, viszont a munka elég időigényes. A legnagyobb tétel a takarítás, amire saját embere van, őt kell fizetnie. Az ágyneműk, törülközők mosását maga intézi egy olcsó, de profi önkiszolgáló mosoda-hálózatnál. Itt 15 kilós gépek vannak, profi szárítással. Az ágyneműk hamar megszáradnak, és nem kell őket kétszer-háromszor tölteni, amivel időt és energiát spórol. Ez a legfontosabb, az időfaktor, mondja.

A Hostie árazása

Váradi Máté fix és jutalékalapú árazással dolgozik. Egyszeri kulcsátadásért 2 ezret, takarításért 4-9 ezret, mosásért szállítással 6 ezret kér. A jutalékalapúban két csomag van, full service és all inclusive. Előbbiért a szobaár bevétel 20 százalékát, utóbbiért 25 százalékát kéri. Ezekben benne van a foglalások, érdeklődések teljes körű intézése, az összes check-in, check-out, az árak kezelése, visszajelzések elkészítése. Illetve az ágynemű, törölközőcsere, mosás, takarítás intézése, a fogyó háztartási eszközök folyamatos pótlása, és a 0-24 ügyfélszolgálat a vendégek részére.

Egy éven belül elérheti a 6 milliós bevételt

Máténak egyébként még nem volt hagyományos munkahelye. Ahogy mondja, sem a multik, sem a hivatalnoki lét, sem a tudományos pálya nem érdekli. Ami érdekli, az a vállalkozói lét, mert szeret felépíteni valamit, ami csak a sajátja. Most is van egy oktatás-szervező vállalkozása, egyetemi vizsgákra készít fel közgáz hallgatókat tanárok bevonásával.

Máté természetesen transzparensen és legálisan vállalkozik, betartja a szabályokat. Azt mondja, a két vállalkozásához most elegendő az egyéni vállalkozói forma, de úgy tervezi, az “üzemeltetési láb” felfutásával majd szeretne céget is alapítani, és állandó munkaerőt alkalmazni. Szerinte a magyar adórendszer a kisadózói státusz bevezetésével nagyon kedvező lett a kisvállalkozásoknak. Bár ezt a lehetőséget kevesen választják, ő a lakáskiadás után is katázva adózik. Arról, hogy az apartmanoztatás után a NAV szerint is lehet katázva adózni, ebben a cikkünkben írtunk bővebben >>

Ugyanakkor kiszámolta, hogy neki csak addig éri meg kisadózónak maradni, amíg a két vállalkozásból származó bevétele nem haladja meg az évi 5-6 millió forintot. Máté szerint reális, hogy ezt a pontot egy éven belül eléri. Ehhez nagyjából 15-20 lakást kell üzemeltetnie a következő egy évben.

Csúcsponton az apartmanoztatás

Két éve még csak 1500 Airbnb-s lakást jegyeztek, ma már 7000 lakásról tudunk országosan, az Airbnb saját közlése alapján. Ez óriási növekedést jelent, aminek okai sokfélék. Részben a befektetők megjelenése, részben a korábbi bérbeadók apartmanoztatóként való megjelenése, részben az általános gazdasági növekedés okozhatta. Fontos az is, hogy ahol az Airbnb megjelenik, az albérletek árai elindulnak felfelé. Fél éve, amikor erről az összefüggésről kérdeztük a hazai ingatlanos szakértőket, mindegyikük szkeptikus volt, és azt hangsúlyozták, hogy nincs átjárás az albérleti piac és az apartmanoztatás között. Mára kiderült, hogy van.

Bár a drága bérleti árak miatt sokan albérlet-törvényt követelnek, ennek nálunk a lakástulajdonosi szemlélet miatt nincs realitása. Kormányzati berkekben (de inkább a szálloda-lobbi nyomására) felmerült az apartmanoztatás szigorítása is, mondván a lakáskiadás elszívja a drágább hotelek vendégeit, ami nem jó. (Ez azonban nem igaz, az apartmanok sokkal inkább a hostelektől vesznek el vendéget, nem az ötcsillagos szállodáktól.) Információink szerint amíg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a turizmus felől közelítve – új terheket rótt volna a magánszállásokra, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nincs szükség új szabályozásra. Szerintük – nagyon helyesen – a meglévő szabályok elegendőek, inkább azokat kell betartatni. Az NGM alá tartozó NAV máris elkezdte az Airbnb-s lakások ellenőrzését próbavásárlásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik