Gazdaság

Nagy elbocsátások jöhetnek ősszel a tejiparban

Válságban a hazai tejipar, a veszteségeket elbocsátásokkal fogják kezelni a nagy vállalatok. Hacsak nem történik valami.

Amennyiben a jövő év elejére sem sikerül megoldani a magyar tejipar jelenlegi válságát, úgy akár elbocsátásokra, üzembezárásokra is lehet számítani – mondta a Napi.hu-nak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az utóbbi időszakban sem javult a helyzet, az árak továbbra is alacsonyak, így a termelők még mindig az önköltségi ár alatt tudják csak értékesíteni a termékeiket. A válságnak sok oka van, többek között a rendkívül változékony időjárás (a korábbi enyhe telek és nyarak), a nemrég egy évvel meghosszabbított orosz embargó, a 2013-as rekord nyerstej-ár.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a tejpiaci válság megoldása – annak nemzetközi jellege miatt – alapvetően nem nemzeti eszközökkel érhető el, így Magyarország álláspontja az EU-ban zajló tárgyalásokon – több más uniós tagállammal egyetértve – továbbra is az, hogy közös európai uniós megoldást kell találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik