Gazdaság

Ezért kellenek a menekültek a németeknek

Migránsok százezrei lesznek képesek beépülni az európai társadalmakba, hasznot hajtva – állítja Phillippe Legrain, a téma egyik kutatója, a London School of Economics tanára.

Legrain egyik fő üzenete, hogy Európa demográfiai és növekvő munkaerő problémáira komoly és pozitív hatást fognak gyakorolni a migránsok a következő években. A migránsok száma egyébként egyelőre – szerinte – nevetségesen eltörpül az Unió több, mint ötszázmillió lakójához képest – olvasható az Alapblog interjújában.

A francia kutató szerint a migránsok áradata semennyire sem fenyegeti az európai szociális rendszereket. Idén eddig összesen 340 ezren kíséreltek meg engedély nélkül bejutni az 508 millió lakosú Unióba. Az Unióban élők 0,07 százalékáról beszélünk tehát.

Gazdasági hasznot hajtanak

Szerinte a migránsok fogják elvégezni azokat a munkákat Nyugaton, amelyekre egyébként nem találni emberi erőforrásokat. Egyúttal általuk több lesz az adófizető polgár, többen fognak – minden értelemben – hozzájárulni az európai társadalmak fejlődéséhez, gyarapodásához. A menekültek, migránsok tehát egyáltalán nem tekinthetők tehernek, ha engedik őket dolgozni.

A kutató hangsúlyozza: az Unió lakossága öregedik, fogy a munkaképes lakosság, miközben kezd félelmetes számokat mutatni a nyugdíjasok részaránya, mivel a „bébi boom” generáció (az 1950-56 között születettek) nyugdíjas korba ért. Ezért kifejezetten a gazdasági növekedés serkentését szolgálná a fiatal, keményen dolgozó, adófizető újonnan jöttek érkezése.

Mindent elvállalnak, amit te nem

A migránsok elvállalnák olyan kemény és egyre inkább akuttá váló hiányszakmák elvégzését is, mint amilyen az idős- és beteggondozás, vagy a mezőgazdasági betakarítási munka. Rengeteg az olyan migráns, akinek eleve konvertibilis a szakképzettsége: mérnökök, egészségügyi dolgozók, informatikusok.

És azt se feledjük, hogy a migránsok dinamikát és diverzitást kölcsönöznek annak a társadalomnak, amelybe beépülnek. Ez új gondolatok tárházát is jelenti, amelytől alapvetően függ Európa jövője – mondta a londoni egyetemi tanár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik