Gazdaság

Válsághelyzetbe kerülhetnek a fuvarozók

Jókora többletköltséget okozhat, ha az osztrákok fenntartják az embercsempészet miatti szigorított ellenőrzést. A menekültáradat a déli határon is súlyos gondot jelent.

Több fuvarozóra lesz szükség, és többe kerül a fuvarozás – ilyen pénzügyi következményekre számítanak az érintettek, ha belátható időn belül nem sikerül megoldást találni a migráció kapcsán kialakult legújabb helyzetre – mondta a Világgazdaságnak a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor. Annak kapcsán keresték meg őt, hogy a bécsi Belügyminisztérium az embercsempészetre hivatkozva megszigorította az osztrák–magyar határszakaszon áthaladó tehergépjárművek ellenőrzését.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke, Ledó Ferenc azt mondta a lapnak, hogy egyelőre nem okozott különösebb fennakadást az ausztriai határellenőrzés szigorítása, de ha továbbra is minden teherautót megállítanak, a helyzet változhat.

A NiT Hungary szerint a helyzet azonnali reakciót kíván – mondta Dittel, ezért a testület holnapi elnökségi ülésén is napirendre kerül a probléma.

Kedden kora délután már tíz kilométeren torlódtak a teherautók az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a külső sávban – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik