Gazdaság

Szigorított határellenőrzés: bajba kerülhetnek a fuvarozók

Jelentős költségnövekedést okozhat a hazai fuvarozóknak, ha az osztrákok fenntartják, esetleg más országok is bevezetik az embercsempészet miatti szigorított ellenőrzést - írta meg a Világgazdaság.

Több fuvarozóra lesz szükség, és többe kerül a fuvarozás – egyebek között ilyen pénzügyi következményei lesznek annak, ha belátható időn belül nem sikerül megoldást találni a migráció kapcsán keletkezett legújabb helyzetre – mondta a Világgazdaságnak a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkára. A lap az osztrák-magyar határ szigorított ellenőrzése miatt kérdezte Dittel Gábort.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, hétfőn 25-50 kilométeres sor kígyózott Hyegyeshalomnál a teherautók szigorított ellenőrzése miatt. Dittel Gábor elmondta: az óriási sorban az autók nem állnak, hanem araszolnak, de valójában a jármű nem a tervezett időbeosztás szerint végez munkát, ezért nem a megfelelő mértékben termel pénzt, miközben a szállítási idő növekszik. A vállalkozásoknak így megdrágul a fuvarozás, ráadásul a emberhiánnyal küzdő ágazatban még több sofőrre lesz szükség.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke elmondta: érkeztek hozzájuk olyan hírek, miszerint a sofőrök nem tudnak aludni pihenőidejükben, mivel azt figyelik, bemászik-e valaki az autóba. Ledó szerint a szigorított ellenőrzés eddig nem okozott komolyabb fennakadást, azonban ha továbbra is minden teherautót megállítanak, a helyzet változhat.

Meglátása szerint a legnagyobb problémával a déli határszakasz közelében gazdálkodók küzdenek: szintealig tudnak dolgozni a gépekkel földeken, annyi a menekült a közeli erdőkben, bokros vidéken. A bevándorlók gyakran letapossák a földeken a növényeket, és olykor megdézsmálják a már begyűjtött terményt is – mondta el a Világgazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik