Gazdaság

Augusztusban csökkent az euróövezeti feldolgozóipari BMI

Ennek ellenére is jó formát mutat a gazdaság, növekedési jelekt mutat továbbra is.

Augusztusban kissé csökkent az euróövezeti feldolgozóipari BMI – közölte kedden a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet.

A végleges adatok szerint 52,3 pontra csökkent a júliusi 52,4 pontról az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az előzetes érték 52,4 pont volt és az elemzők is ennek megfelelő végleges adatot vártak.

A harmadik negyedév 52,4 pontos eddigi átlaga azonban kissé meghaladja a második negyedév 52,3 pontos átlagát.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipar ismét tanúbizonyságát adta életerejének augusztusban – kommentálta a jelentés megállapításait Rob Dobson, a Markit közgazdásza. Rámutatott: augusztusban erősödött mind a termelési érték, mind a beérkezett megrendelések növekedési üteme. A historikus tapasztalatok alapján az augusztusi BMI-adatokból az ipari termelés évi 2 százalékos növekedésére lehet következtetni a harmadik negyedévre vonatkozóan.

Jól alakult a foglalkoztatás is augusztusban – emelte ki Rob Dobson, hiszen négy éve a legnagyobb mértékben nőtt az új felvételek száma. Az olajárak csökkenésének köszönhetően pedig február óta most első alkalommal csökkentek a feldolgozóipar költségei, miközben az értékesítési árak stagnáltak.

A legjobb teljesítményt augusztusban Hollandia, Olaszország és Írország tudta felmutatni, de Németország is stabil növekedést mutat, megerősítve a régió ipari motorjaként betöltött szerepét – mutatott rá a Markit közgazdásza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik