Gazdaság

Vasárnapi zárva tartás – a hatását még nem tudja kimutatni a KSH

Zarva(210x140).jpg (Array)
Zarva(210x140).jpg (Array)

Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A másopdik becslés egybevág az elsővel. 

2015 júniusában a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,2, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2015. január–júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

2015. júniusban

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 772 milliárd forint volt;

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott. 

2015. júniusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva

A kiskereskedelmi forgalom volumene tehát 6,2 százalékkal nőtt. (A második becslés adata megegyezik az első becslésben közölt adattal.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,5 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,9 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 8,1 százalékkal emelkedett. A használtcikk- (15%), a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (egyaránt 12%), az iparcikk jellegű vegyes- (11%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (7,1%) növekedtek az eladások; a bútor-, műszakicikk-üzletekben nem változott a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 9,0 százalékkal nőtt.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,3 százalékkal nőttek.

Hogy is van ez március 15., vagyis a vasárnapi boltzár bevezetése óta?

2015. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva

A kiskereskedelmi forgalom volumene 6,1 százalékkal emelkedett; ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A statisztikához a KSH módszertani megjegyzést fűzött: a kiskereskedelmi forgalom volumenének értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a vasárnapi zárva tartás 2015. március 15-től lépett életbe, hatása azonban csak hosszabb időszakra vonatkozó adatok rendelkezésre állása esetén mutatható ki. 

Elemzői vélemény

Az Erste elemzői, Barczel Vivien és Ürmössy Gergel szerint az eredményekkel kapcsolatban fontos azt is kiemelni, hogy a NAV-hoz bekötött elektronikus pénztárgépek gazdaságfehérítő hatása is részben magyarázza a folyamatosan erősödő kiskereskedelmi forgalomnövekedést.

Arra is kitérnek, hogy visszapattanást láthattunk júniusban az élelmiszer kiskereskedelemben. Más termékcsoportokkal összehasonlítva szolidabb bővülésnek lehettünk tanúi ezen csoport esetében áprilisban és májusban, amikor életbe lépett a vasárnapi zárva tartás. A friss adat arra szerintük engedhet következtetni, hogy a lassulás átmeneti volt, a lakosság valószínűleg elkezdett alkalmazkodni a megváltozott nyitva tartásokhoz.

A nem élelmiszer jellegű termékcsoport (pl. ruhanemű, számítástechnikai eszközök, stb.) forgalma több mint 10 százalékkal bővült éves összevetésben, így a termékkör folytatta tavaly megkezdett menetelését. Az üzemanyag-kiskereskedelem szintén jelentős, 9 százalékos (év/év) bővülést tudott felmutatni, ami elsősorban az olajáresés következtében kialakuló benzinárcsökkenés állhat. Ha figyelmen kívül hagynánk az üzemanyag forgalom növekedését, még akkor is 7 százalékot megközelítő forgalomnövekedést látnánk.

Előretekintve, az év második felében is folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése, amelyet továbbra is támogathat az üzemanyagárak zuhanása. Véleményük szerint az idei év egészében hozzávetőlegesen 6 százalékkal növekedhet a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik