Gazdaság

Orbán Viktor úgy csinál, mintha nem lenne holnap

orbán kerítés (Array)
orbán kerítés (Array)

A kormány gyorsan le akarja hívni az összes uniós pénzt 2017-ig. Mindezt azért, hogy elmondhassák, a Fidesz-kormány alatt nem torpant meg a gazdasági növekedés. És 2018 után vajon mi lesz?

Döntött a kormány: a 2018-as választási év előtt szeretnék lehívni az összes uniós támogatást. Mindez arra szolgál, hogy elmondhassák, Magyarországon nem torpant meg a gazdasági növekedés, és hogy legyen miből osztogatni a választások előtt.

Ismert, az uniós támogatások nélkül hazánkban alig lenne gazdasági növekedés. A Magyarországon elköltött EU-támogatások a magyar GDP körülbelül 2 százalékát tették ki 2012-ben, körülbelül 4 százalékát minden évben 2013-15 között, és jövőre várhatóan visszaesnek a GDP 2 százalékára. Tehát okozhatták az EU-támogatások az elmúlt évek növekedését, és ez esetben jövőre lassulás várható.

A grafikon a Defacto munkája

Ráadásul, mint a fenti ábrán is látható, 2022 után az uniós támogatások mértéke radikálisan csökkenni fog. Úgy tűnik, ez nem érdekli az Orbán-kabinetet. Nekik csak az a fontos, hogy elmondhassák, papíron tovább nő a gazdaság, és ismét megnyerjék a következő választásokat. Ehhez kell a következő uniós ciklus 12 ezer milliárd forintja 2017-ig.

Már csak az a kérdés, hogy utána mi lesz?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik