Gazdaság

Kemény marad az NGM, nem változtatnak a szálláskiadás szabályain

airbnb(650x433).jpg (Array)
airbnb(650x433).jpg (Array)

Nem változtat a szaktárca a szálláskiadás érvényben lévő szabályain, az interneten hirdető szobakiadóktól jogkövető magatartást vár el.

A hazai szállodaipar szerint a közösségi szállásközvetítő oldalak komoly fenyegetést jelentenek a legális piaci szereplők forgalmára, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban nem tartja turisztikai kérdésnek, sokkal inkább adózási ügynek tekinti a beutazó forgalomból egyre nagyobb szeletet kihasító közösségi szállásközvetítő oldalakon hirdetett magánlakások térhódítását.

Az olcsó fapados légi járatokkal érkező turisták keresletének hatására az utóbbi években mind többen kezdték lakásukat az Airbnb-n turisztikai céllal hasznosítani. A sajtóban is széles nyilvánosságot kapott jelenséggel kapcsolatban azonban nem a szabályozatlanság, hanem a szabályok esetleges be nem tartása a probléma – közölte az NGM a Napi Gazdaság megkeresésére.

A tárca emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben az Európai Bizottságnál is napirendre került a közösségi, vagyis a megosztáson alapuló gazdaság kérdése, többek között az Airbnb jelenség kapcsán. A magyar jogi szabályozást e területen az Európai Bizottság jó tagállami gyakorlatnak tartja, amelyből útmutató összefoglalót kértek a kapcsolódó adózási rendelkezésekkel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik