Gazdaság

Tartható az NGM szerint az idei 2,4 százalékos hiánycél

banai-peter-beno(210x140).jpg (Array)
banai-peter-beno(210x140).jpg (Array)

Reális esélyt látnak arra is, hogy a következő években még tovább faragják a GDP-arányos mutatót.

A kedvező reálgazdasági folyamatok miatt továbbra is reális a 2015-re kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél, a kormány ezután is elemzi a folyamatokat és figyel arra, hogy a fegyelmezett gazdálkodás fennmaradjon – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Azt is hozzátette: a következő években a konvergenciaprogramban, illetve a 2016-os költségvetésben szereplő kitekintéssel megegyezően, csökkenő hiánypályával számolnak, így 2016-ban 2, 2017-ben pedig 1,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulálnak.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyar állam által a kedvezményezetteknek kifizetett, de az Európai Bizottság (EB) által át nem utalt összegeknek a forrása az állampapír-kibocsátás növelése lehet. Az évközi államadósság-állományt idén az uniós támogatások megelőlegezése is befolyásolja, ha úgy tetszik, ez az adósság szintjét növeli – mondta.

Az államadósság tekintetében is abban bíznak, hogy a kormányzati és nemzetközi szervek államadósság-csökkenésre vonatkozó prognózisai teljesülni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik