Gazdaság

Csalódást okozott az új Munka törvénykönyve

liga szakszervezetek (Array)
liga szakszervezetek (Array)

A foglalkoztatási szint növelését csak mérsékelten támogatta az új szabályozás, a dolgozók egy részének pedig kedvezőtlen változásokat hozott.

Lezárult a 2012-ben hatályba lépett, új Munka törvénykönyvének társadalmi hatásait vizsgáló kutatási projekt, amely szerint a korábbinál kedvezőtlenebb helyzetbe kerültek a szállítás, a posta, a távközlés és a raktározás területén dolgozók – közölte a Liga Szakszervezetek szerdán az MTI-vel.

A kutatás eredményei szerint az új szabályozás nem segítette elő a munkaerőpiac rugalmasságát, és “mérsékelt eredménnyel támogatja” a versenyszféra foglalkoztatási szintjének növelését.

A munkavállalók számára kedvezőtlen változások elsősorban a nagy létszámú, többnyire részvénytársasági formában, részben vagy egészben külföldi tulajdonú cégnél dolgozókat érintették – írják.

A tájékoztatás szerint a kutatás adatfelvétele során 2000 munkavállalót és 800 munkaadót személyesen kerestek meg a kérdezőbiztosok, míg további 5000 foglalkoztatott véleményét online adatbázis segítségével gyűjtötték össze. Kiegészítő jelleggel 14 fókuszcsoport és 28 egyéni mélyinterjú készült, valamint a bírói gyakorlatokat, egyéni és kollektív munkaszerződéseket is elemezték a szakértők – olvasható a közleményben.

A kutatás közvetlen adatfelvételen alapuló része reprezentatív.
A kutatási körbe nem tartoztak bele a nem a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaadók és munkavállalók, így például a közszférában foglalkoztatottak – hívják fel a figyelmet a közleményben.

A kutatói-elemzői munkát és a hatástanulmány összeállítását a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának szakértői, az adatfelvételt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet munkatársai végezték.
A kutatás A munkáért! című projekt keretében készült, amelyhez összesen 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a Liga. A projekt négy pillérre épül: az új Munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal.
A hatásvizsgálat elérhető a szakszervezet honlapján is. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik