Gazdaság

A Tescókba akarták szállítani a magyarrá átcímkézett román dinnyét

dinnyehamisitas(960x640).jpg (Array)
dinnyehamisitas(960x640).jpg (Array)

Ezenkívül még exportra is került volna belőle.

Mint tegnap beszámoltunk róla, átcímkézéssel magyarrá hamisítottak Szabolcsban 21 tonna román dinnyét, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) leleplezte a trükközőket. A közleményben csak annyit írt a hatóság, hogy „egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba rakodták át” a hamisított gyümölcsöt.

A vg.hu azonban megtudta, hogy a Tescónak készülhetett a rakomány. A most leleplezett átcímkézők a dinnyét a Tesco jól ismert, nemzetiszínű, nagyméretű kartondobozaiba tették át, a szállítmány tehát minden valószínűség szerint a Tesco áruházaiban tűnt volna fel magyar dinnyeként. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Tescónak is tudnia kellett a csalásról – jegyzi meg a lap.

Az áruházláncot is megkeresték. Tőlük azt a választ kapták, hogy a fülön csípett vállalkozó nem közvetlenül partnerük volt, és tőle a belső vizsgálat lezárultáig nem rendelnek. A Tescót nem marasztalta el az ügyben a hatóság.

A lánc egyébként az idén bejelentette, hogy csak magyar dinnyét fog árulni – emlékeztetett a lap. Ezt ezután is igyekeznek garantálni.

Nagykállón egyébként nemcsak hazai értékesítésre szánt dobozba raktak be romániai dinnyét, hanem angol feliratú, exportra szánt göngyölegekbe is, amelyeken szintén magyarként tüntették fel a gyümölcsöt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik