Gazdaság

Vasárnapi boltzár – kozmetikáz a kormány, hogy eltüntesse a buktát

Zarva(210x140).jpg (Array)
Zarva(210x140).jpg (Array)

Az online pénztárgépekből nyert információknál van egy kis csúsztatás.

Délután jött a cáfolat

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a Blokkk.com és a Népszabadság: annak dacára, hogy pl. a Coop is elismerte, hogy csökkent a forgalmuk a vasárnapi boltzár óta, a kormányzati adatokban ennek semmi nyoma. Az online pénztárgépekből nyert adatokra hivatkozva ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, hogy egyáltalán nem csökkent a kereskedők forgalma. Sőt, éppen ellenkező változás történt.

Csakhogy azt első körben elfelejtették az NGM-nél hozzátenni, hogy ezekben az adatokban nem csak a kereskedők forgalma volt benne, hanem a többi online kasszáé, így a vendéglátósoké, a szálláshelyeké és pl. a gyógyszertáraké is. Később már ezt is megemlítették, de ettől függetlenül is állították, hogy nőtt a kereskedelmi forgalom a vasárnapi boltzár március 15-i bevezetése óta. Pedig nyilvánvaló, hogy alapján nem lehet bizton állítani, hogy önmagában a kereskedők forgalma hogyan alakult.

A lap szerint egyébként a KSH-nál tudhattak a dologról. Legalábbis megkeresésükre azt írták, hogy nincsenek különválasztva a kasszaadatok tevékenység szerint.

Más kérdés, hogy a meg nem szűrt kasszaadatokból sem feltétlenül következik, hogy annyira rózsás a helyzet, mint a kormány közléseiből és a KSH becsléseiből kitűnik – hívta fel a figyelmet a Blokkk.com. Hiszen míg a korábbi években februárhoz képest átlag ötödével nőtt a piac a húsvétot követő hónapokban a kereskedelemben, aminél most jóval kisebb volt a bővülés. Meg aztán azt sem tudni pontosan, hogy mekkora az online kasszák miatti fehéredés hatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik