Gazdaság

Megalázóan keveset fizetnek a Balatonon dolgozó pincéreknek

Pincer(210x140).jpg (Array)
Pincer(210x140).jpg (Array)

Ez a véleménye egy görög felmenőkkel rendelkező, de már Magyarországon született felszolgálónak, aki éppen ezért télen osztrák, nyáron görög étteremben rója a kilométereket.

A görög gyökerekkel rendelkező Vaszilikosz pincér, a magyarországi Beloianniszban született, de véletlenül sem a Balatonnál dolgozik. Telente az osztrák síparadicsomokban, nyáron pedig a görög tengerparton pincérkedik – írta az Origo.hu.

Az ok pedig roppant prózai. Sokkal többet keres így: a havi jövedelem félmillió forintnak megfelelő euró, amire még rájön nagyjából százezer forintnyi borravaló. És ez nem egyedi fizetés, hanem általános mértékű. Igaz, rengeteget kell talpalni érte, akár több tíz kilométert is naponta.

A pincér azonban egyáltalán nem gondolkodik azon, hogy esetleg a Balatonnál dolgozzon, mert szerinte ott megalázóan keveset fizetnek. Mint Vaszilikosz a lapnak elmondta, kelendőek egyébként a magyar pincérek, mert nagyon sok a magyar turista, így szeretik, ha a személyzetnek is vannak olyan tagjai, akik beszélik a nyelvet.

Korábban mi is írtuk arról, milyen nagy probléma a Balatonnál a munkaerőhiány, és hogy ennek oka főképp az alacsony fizetés és a túlterheltség. Akcióterv is készült a pincérek itthon tartására, csak sikerekről nem tudtunk eddig beszámolni. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik