Gazdaság

Brüsszel rábólintott a kisbirtokok támogatására

Parasztolimpia a Börzsönyben (Array)
Parasztolimpia a Börzsönyben (Array)

Brüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési programot. Eddig a hazai nagybirtokok kapták az uniós agrártámogatások 80 százalékát, de most fordul a kocka!

A magyar vidékfejlesztési program (VP) hétfői uniós elfogadásával a nagybirtokok vesztettek a kisbirtokokkal szemben, miután egy olyan agrár-vidékfejlesztés valósulhat meg, amely tükrözi a kormány szándékát, hogy a nagybirtokok helyett a kis és közepes családi gazdaságok érdekeit szolgálja – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kis Miklós Zsolt kiemelte: azokat a társadalompolitikai elképzeléseket, amelyeket a magyar kormány ebben a programban képviselni kívánt, az Európai Bizottsággal is sikerült elfogadtatni. Ezzel azt is elfogadták az unió döntéshozói, hogy a beruházások esetében a vidékfejlesztési forrásból elsősorban ne a nagyüzemek, hanem a kis és közepes családi gazdaságok részesedjenek. Így ez a forrás legalább 80 százalékban a kis és közepes gazdaságokat erősíti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik