Gazdaság

A brit kormány “lecsap” azokra, akik illegális bevándorlókat foglalkoztatnak

epitkezes(210x140).jpg (Array)
epitkezes(210x140).jpg (Array)

Úgy tudni, a bevándorlási hivatal rajtaütésszerű ellenőrzéseket hajt végre ősszel, elsősorban az építőiparban, az egészségügyi ellátóhelyeken és a takarítócégeknél.

 brit “kormányzati gépezet teljes erővel fog lecsapni” azokra, akik jogcím nélküli bevándorlóknak adnak munkát – jelentette be a bevándorlási államtitkár.

James Brokenshire The Times című napilap hétfői száma szerint úgy fogalmazott, a munkaadók, akik illegális bevándorlókat foglalkoztatnak, a brit állampolgároktól és az engedéllyel rendelkező bevándorlóktól veszik el a munkát és leszorítják a béreket.

Jönnek a razziák

A lap úgy tudja, a bevándorlási hivatal rajtaütésszerű ellenőrzéseket hajt végre ősszel, elsősorban az építőiparban, az egészségügyi ellátóhelyeken és a takarítócégeknél.

“A tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkaadók, akik megszegik a munkavállalásra vonatkozó feltételeket, készek áthágni az egészségügyi és a biztonsági előírásokat is, és nem adóznak megfelelően” – mondta James Brokenshire.
A The Times szerint a szürkegazdaság a brit bruttó hazai össztermék (GDP) 10 százalékát adja.

Illegális bevándorlás számokban

A BBC az üggyel kapcsolatban arról írt, hogy a Migration Watch nevű szervezet becslése szerint Nagy-Britanniában mintegy 1,1 millió jogcím nélküli bevándorló van. Az erre vonatkozó legfrissebb hivatalos szám – 618 ezer – 2009-ből származik. Az illegális bevándorlók 70 százaléka Londonban él a 2009-es tanulmány szerint.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2011-ben 1 százalékra becsülte az illegális bevándorlók arányát a brit foglalkoztatottak között. A BBC egy 2013-as tényfeltáró riportja ugyanakkor rávilágított arra, hogy az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadókra kiszabott bírság kétharmadát nem hajtotta be az állam.

Bűncselekménnyé nyilvánítanák

A konzervatív brit kormány már a májusi parlamenti választások után bejelentette, hogy bűncselekménnyé akarja nyilvánítani a jogcím nélküli bevándorlók illegális munkavégzését. A nekik folyósított bér bűncselekményből származó jövedelem lenne, amelyet a hatóságok lefoglalhatnának.

David Cameron kormánya egy sor más intézkedést is tervez a bevándorlás csökkentésére, ezek között szerepel az ingatlanbérbeadás szigorítása is. A lakástulajdonosoknak a jövőben ellenőrizniük kell, hogy a bérlőnek van-e tartózkodási jogcíme, és ha nincs, ki kell lakoltatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik