Gazdaság

Csak az export nőtt, de az is épphogy

autogyar(210x140).jpg (Array)
autogyar(210x140).jpg (Array)

Az import visszaesése mellett a kivitel növekedése is jelentősen lassult az áprilisi 8,8 és a márciusi 12,9 százalékos növekedés után.

2015. májusban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét, a behozatalé 0,8 százalékkal csökkent. Az aktívum 225 millió euróval nőtt 2014. májushoz képest – jelentette a KSH második becslésében.

Az import visszaesése mellett a kivitel növekedése is jelentősen lassult az áprilisi 8,8 és a márciusi 13 százalékos növekedés után.

Májusban

A kivitel értéke 7,2 milliárd euró (2197 milliárd forint), a behozatalé 6,7 milliárd euró (2041 milliárd forint) volt. 2015. májusban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export 2,3 százalékkal nőtt, az import 0,9 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi mérleg többlete 507 millió eurót tett ki. (Az egyenleg értéke 2 millió euróval magasabb az első becslésben közölt 505 millió eurónál.)

Így teljesítettek az egyes ágazatok

A gépek és szállítóeszközök volumene kivitelben 2,1, a behozatalban 1,7 százalékkal nőtt. Májusban az előző hónapokhoz képest visszafogottabb volt a növekedés, részben a magas bázis miatt. Az árufőcsoport kiviteléből a több mint 30 százalékos részesedéssel bíró közúti járművek exportja bővült a legnagyobb mértékben, ezen belül a Németországba kivitt személygépkocsik forgalma emelkedett számottevően. Az importban a legkiemelkedőbb növekedést az energiafejlesztő gép és berendezés termékcsoport mutatta, amely – a közúti járművek exportjához hasonlóan – mintegy hatodával bővült.

A számítógépeket és azok alkatrészeit is tartalmazó irodagépek és gépi adatfeldolgozó berendezések importja 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, exportja ugyanakkor számottevően csökkent. A zsugorodó részarányú híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülék forgalma – főként a mobiltelefonok és alkatrészeinek hanyatló kereskedelme következtében – jelentősen visszaesett.

A feldolgozott termékek exportvolumene 1,3, az importé 0,8 százalékkal emelkedett. Több mint tizedével bővült a gyógyszer és gyógyszerészeti termék mindkét irányú forgalma, valamint az egyéb vegyipari termékcsoportok, többek között a műanyag-alapanyag behozatala és a műanyag termék kivitele. Dinamikusan bővült a gépjárműgyártáshoz kapcsolódó termékkörök forgalma, különösen a gumigyártmány exportja, illetve a készbőr, bőrgyártmány mindkét irányú kereskedelme. Ezzel szemben a vas és acél behozatala mintegy negyedével csökkent, melyet elsősorban az ukrán feladású import visszaesése okozott.

Az energiahordozók importvolumene 18 százalékkal volt kevesebb. Az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatala mintegy kétötödével esett vissza. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene – ellentétben a korábbi hónapokkal – több mint 10 százalékkal csökkent, amelyben a KSH megjegyzése szerint a magas bázis is szerepet játszott. A villamos energia behozatalát két számjegyű növekedés jellemezte.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 3,6, az importé 6,7 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmény kivitele csaknem felével, a jóval kisebb értékű behozatala közel háromnegyedével bővült, elsősorban a kukorica megnövekedett forgalma miatt. Kivitelben a termény, míg behozatalban a kukorica-vetőmag kereskedelme volt meghatározó. Az élő állat (főként a sertés), valamint az állati takarmány behozatala több mint tizedével nőtt. Ezzel szemben a kávé, tea, kakaó, fűszer exportja, illetőleg a csekély részarányú dohány és dohányáru kivitele jelentősen csökkent.

Január–májusban

A kivitel értéke 37,1 milliárd euró (11 394 milliárd forint), a behozatalé 33,7 milliárd euró (10 321 milliárd forint) volt.

2015. január–májusban az egy évvel korábbihoz képest a külkereskedelmi mérleg aktívuma 741 millió euróval nőtt, és 3,5 milliárd eurót tett ki. A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,1, a behozatalban 1,6 százalékkal csökkent. A forint az euróhoz képest kissé, 0,2 százalékkal erősödött, a dollárhoz viszonyítva közel 23 százalékkal gyengült. A cserearány 0,5 százalékkal javult.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,8, az onnan érkező behozatalé 8,2 százalékkal emelkedett. A többlet 15 millió euróval nőtt, és 3,7 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 8,3, a behozatalé 2,0 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 726 millió euróval kevesebb, 163 millió euró volt. 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik