Gazdaság

Vacakul hívjuk le az EU-pénzeket, Brüsszel büntethet

brüsszel (Array)
brüsszel (Array)

Több tízmilliárdos összegtől eshet el Magyarország a szabálytalan pályázatok miatt.

Kapcsolódó cikkek

35 és 70 milliárd forint közé teszik a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők azt az összeget, amit levonhat Magyarország uniós forráskeretéből Brüsszel. Az ok a pályázatok hiányossága. Az EU amúgy a forráskeret akár 50 százalékát is blokkolhatja a jogszabályok szerint, de 25 százaléknál durvább beavatkozásra még nem volt példa.

Az Európai Bizottság a 2007-2013-as időszakához tartozó Gazdaságfejlesztési operatív program három prioritásának kifizetéseit állította le, a gépbeszerzés, az innováció és az üzleti infrastruktúra pályázatait. Ez 700 milliárdos keretet jelent, de a Miniszterelnökség szerint maximum ennek 10 százalékát veszthetjük el, erről szeptemberben születhet döntés.

Az Európai Bizottság a Magyar Nemzetnek is azt válaszolta, hogy a vizsgálat még zajlik. Hozzátették, a Magyarországnak kifizetett összeg 19,8 milliárd euró, azaz 79,5 százalékos sikerrel hívjuk le a pénzeket. Ebből 2,7 milliárd euró az előleg, a többi időközi kifizetés. A regionális politikáért felelős biztos, Cornelia Cretu amúgy a nyolc legrosszabbul EU-pénzeket lehívó országokat vizsgálja, akciótervet is kidolgozott a magyar hatóságokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik