Gazdaság

Durván optimisták lettek a hazai vállalkozások

penzkoteg(210x140).jpg (Array)
penzkoteg(210x140).jpg (Array)

Profitcunamira és árbevétel-lavinára számítanak a hazai vállalkozások egy felmérés szerint.

A hazai kkv-k árbevétel- és eredményvárakozásai rég nem látott mértékben növekedtek, átlagosan 5,7%-os árbevétel és 4,2%-os eredménynövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Ezzel a profitvárakozások mértéke az utóbbi öt év legjobb eredményét érte el. Pénzügyeik jövőbeni alakulását tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak – derült ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredményéből.

A cégek újra optimistán látják árbevételük és eredményük jövőbeni alakulását, ezzel megállt a tavalyi évre jellemző csökkenő trend. A vállalkozások közel háromnegyede (63%) 6% alatti növekedést valószínűsít, a cégek majd harmada (31%) pedig 6% feletti bővüléssel számol, míg csupán 6%-uk számít árbevételének csökkenésére.

A hazai vállalkozások eredményüket tekintve is derűlátóbbak lettek. A cégek túlnyomó többsége (91%) profitnövekedéssel számol, amelynek mértéke szembetűnően, 2,4%-ról 4,2%-ra ugrott. Ez az utóbbi öt év legjobb eredménye. A következő egy év nyereségét tekintve az ágazatok közül egyedül a mezőgazdasági cégek számítanak kisebb eredményre, míg a többi szektornál nőtt a várt profit mértéke.

Érdekes viszont, hogy minél kisebb a cég, annál nagyobb haszonra számít. A mikrovállalkozások átlagosan 4,9%-os profitbővülést feltételeznek, míg a kis- és középvállalkozások ennél szerényebb, egyaránt 3,4%-kal magasabb eredményre számítanak.

A cégek optimizmusa nem meglepő, hiszen év eleje óta dinamikusan növekszik a kiskereskedelmi forgalom, a KSH első becslése szerint májusban mintegy 4,2%-kal emelkedett a forgalom az előző év azonos időszakához képest

Ajánlott videó

Olvasói sztorik