Gazdaság

Ki kicsoda a nagy Közgép-kigolyózásban?

Győr-Gönyű kikötő (Array)
Győr-Gönyű kikötő (Array)

Három évre kizárhatják a Közgépet két szerb hajó zárt fedélzete miatt. Az alapos ok, két szerb hajó feletti négyzetmétervita legalább olyan érdekes, mint az, hogy mi köze a felcsúti polgármester cégének a magyar judóhoz.

A 444.hu írt arról, hogy a Közgépet három évre kizárhatják a hazai közbeszerzésekből. Simicskáék bicskája a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tenderbe törhet bele.

Már a kiírás is olyan feltételeket tartalmazott, aminek a hajókra vonatkozó részét például csak egyetlen magyarországi cég tudta teljesíteni, éppen az, amelyik Mészáros Lőrinc kft.-jével indult konzorciumban. Így is a Közgép adta a legjobb ajánlatot. Csakhogy, a Közgép pályázatát érvénytelenítette az ajánlatkérő Észak-dunantúli Vízügyi Igazgatóság. Indokolásuk szerint azért, mert hamis adatokat közölt a Közgép a pályázatban – írja a 444.hu.

A jobb napokat is megért Közgép a Közbeszerzési Döntőbizottságtól kért jogorvoslatot. A KDB ugyan egy híján mindenben a kérelmezőnek adott igazat, ám azt is megállapította, hogy a Szása II és Szása III szerb hajók zárt fedélzete kisebb, mint a pályázatban megadott, ezt pedig hamis adatközlésnek minősítette a bizottság.

  Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az ügyben bíróság dönt, ennek akár az is lehet a vége, hogy a Közgépet három évre kizárják a közbeszerzésekből. A nol.hu ugyanezt már kész tényként közli.

A kikötőfejlesztésre kiírt tenderen most a Mészáros és Mészáros Kft. vezette konzorcium áll nyerésre.

A felcsúti polgármester cége volt az egyik támogatója dr. Antal Kadosa Adorjánnak, amikor a Harcosok Klubja nevű internetes fórum tanúsága szerint a Magyar Judo Szövetség elnöki tisztjére aspirált még 2014-ben. Antal Kadosa támogatói között feltűnik még a teljesség igénye nélkül Bánki Erik fideszes potentát és ha már Felcsút, akkor a Puskás Akadémia is.

Antal Kadosa igazgatósági tagja annak az Első Magyar Közbeszerzési Tanácsadó Zrt.-nek, amelyet a fenti pályázat kiírója megbízott a pályázat értékelésével, és amely feltehetően igen komoly energiát fektetett a szabálytalanságok feltárásába.

Antal Kadosa neve az atv.hu cikkében is feltűnik. Az írás szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal munkatársai a Provital Fejlesztési Tanácsadó Szolgáltató Zrt.-vel kapcsolatos információkat kértek az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az ATV-nek az igazgatóság vezetője, Antal Kadosa nyilatkozott, igen szűkszavúan.

A Provital elődje a Pro-Vital 2000 Kft. volt a VS.hu cikke szerint, ennek egyik tulajdonosa pedig Homolya Róbert. Homolya 2010-től a Közbeszerzések Tanácsának alelnöke, ma pedig a Közbeszerzési Hatóság tanácstagja, a Kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter kinevezésében.

2008 augusztusa óta mindössze 6 céget tiltottak el a magyar közbeszerzésektől. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik