Gazdaság

Vida Ildikó úgy látja, bizalomhiány miatt kellett távoznia

vida (Array)
vida (Array)

A Figyelő megszerezte a két hónapja írt lemondó levelet. Vida egy szót sem ejt Simicskáról és a kitiltási botrányról.

“Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek” – írja Vida Ildikó május 20-i keltezésű levelében, amelyet megszerzett a Figyelő hetilap.

Vida Ildikó várható távozására az utóbbi hetekben Varga Mihály gazdasági miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is tett célzásokat. A várakozás az volt, hogy a kormány akarja elmozdítani őt. Amióta Orbán Viktor és Simicska Lajos “összevesztek”, sorra váltják le az állami szervezetek és cégek éléről az utolsó embereket is, akiket Simicska Lajos köréhez sorolnak. Vida Ildikó is Simicska Lajos köréhez tartozik. 

Július 20-án Csillag Dezsőné elnökhelyettes is elhagyta az adóhivatalt, ő nyugdíjba vonult. Mivel új vezetőt eddig nem neveztek ki, Vida Ildikó Varga Árpád elnökhelyettesnek adta át az elnöki munkakört.

Varga MIhály sok sikert kíván Vida Ildikónak

A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársainak munkája jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás stabilitásának megteremtéséhez – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye Vida Ildikó lemondására reagálva. A kormány a jelenleginél feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez. Az új elnök kinevezésére az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után kerül sor. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezúton is megköszöni Vida Ildikónak elnöki feladatainak ellátását, további munkájához sok sikert kíván – írták.

Kicsoda Vida Ildikó, az USA-ból korrupciógyanú miatt kitiltott NAV-os?

Vida Ildikó jogász, egykori Bibó-kollégistaként Simicska (illetve tavaly év elejéig Orbán) közvetlen harcostársa. Ha rákeresünk Vida nevére, alig kapunk találatot. A NAV honlapján nincs fent életrajza, az egyetlen forrás az MTI által közzétett hivatalos életrajz. E szerint Vida 1964. március 5-én Kisújszálláson született, ahol az általános iskolai tanulmányait is végezte, majd a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Gimnáziumban érettségizett. Jogi diplomájának megszerzését követően (1989) három évig a Pest Megyei Adófelügyelőségen dolgozott főelőadóként.

Ezután váltott és 1992-től 1998 augusztusáig a 124. számú Ügyvédi Iroda tagja volt. E mellett öt évig látta el a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségének jogi képviseletét, amelyhez egyebek között a minisztériumok, a bíróságok, az ügyészségek, az önkormányzatok, a Magyar Tudományos Akadémia és számos közalkalmazotti terület tartozott. Az MTI szerint így “módja volt megismerni nemcsak a szakszervezeti munkát és a különböző érdekképviseleti fórumokat, hanem a közalkalmazotti és köztisztviselői területhez kapcsolódó jogszabályokat, s az 1992-ben életbe lépett új munkajogi szabályozás részleteit, gyakorlati problémáit is”. Vida a versenyszférában 1995-től 1998 augusztusáig elsősorban társasági jogi ügyekkel foglalkozott.

Vida Ildikó az első Orbán-kormány idején, 1999-2002 között vezette az adóhatóságot, 1998-99 között pedig elnökhelyettes volt. 

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik