Gazdaság

A feketemunka jobb, mint a semmi, de egyáltalán nem veszélytelen

kőműves (Array)
kőműves (Array)

Aki állás nélkül van, főleg már régebb óta, nem biztos, hogy fenntartásokkal fogadja, ha fekete munkát ajánlanak neki. Mert rövid távú érdekei ezt kívánják: valamiből élni, enni kell. Pedig rövid úton is bajba kerülhet.

A munkaügyi hatóság szakemberei az elmúlt években is számos alaklaommal állapították meg, hogy az általuk vizsgált cég bejelentés nélkül foglalkoztatta munkavállalóit. Pedig a feketemunkának számos hátrányos következménye van a dolgozóra nézve is, nem csak a munkáltatóra, akit elkaphatnak az ellenőrzésen – hívja fel a figyelmet a Profession.hu cikke. 

Sőt!

A feketemunka veszélyes

Talán bele sem gondol, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatás milyen könnyen visszájára fordíthatja az először rózsaszínnek tűnő helyzetet. Ha megbetegszik, nem mehet betegállományba, semmilyen jövedelme nem lesz, és táppénzre sem lesz jogosult. Ha elküldik az állásból, nem kaphat munkanélküli ellátást, ha hitelt szeretne felvenni, nem fogja tudni igazolni jövedelmét.

Komoly hátrány érheti hosszú távon is. Mivel nem fizették nyugdíjjárulékait, így vagy tovább kell majd dolgoznia, hogy meglegyen a szolgálati ideje, vagy kevesebb pénzt fog kapni öregkorában.

Aki nem kötött szerződést, számíthat rá, hogy nem kapja meg az őt megillető bérét, nem követelhet a túlóráért plusz díjazást. Munkáltatója kihasználhatja: nem tartja be a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó szabályokat, felmondási idő nélkül egyik napról a másikra az utcára teszi.
E káros következmények elkerülése érdekében fontos, hogy munkaviszony esetén ragaszkodjunk az írásos munkaszerződéshez.

Alkalmi munka, idénymunka esetében ugyan nem kötelező az írásbeli szerződés, de ha van rá mód, akkor érdemes mégis papíron rögzíteni a feltételeket. Munkavállalás előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, hogy fordult-e elő nála szabálytalanság, ami óvatosságra kell intse az állásra pályázót.

Ha el szeretné kerülni, hogy bajba kerüljön, és tudni szeretné, pontosan mik is a munkáltató kötelezettségei, ha felveszi önt, kattintson!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik