Gazdaság

A Buda-Cash csőd ránthatta le Norbi cégét

norbi update (Array)
norbi update (Array)

Felére zuhant a részvények árfolyama, egyelőre nyereség sem látszik: a negyedéves gyorsjelentés szerint a bevétel alig nőtt, a kiadások viszont többszörösére emelkedtek.

Lejtmenetben van Schobert Norbert cége: felére zuhant a részvények árfolyama – írja a Népszabadság. A kisrészvényesek buknak, de Norbi hisz a cégben.

A Norbi Update Lowcarb Nyrt. részvényárfolyama júniusban kezdett zuhanni ezer forintról, szerdán 480 forinton volt a legalacsonyabban, csütörtökre 630 forintra állt vissza. A mozgás hátterében az állhat, hogy a Buda-Cash ügyfelek elkezdték eladni felszabadult értékpapírjaikat, így az Update-részvényeiket is. A papírt a bedőlt brókercég vitte tőzsdére. Schobert Norbert a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az is valószínű, hogy shortolni kezdték a részvényt.

Norbi szerint az árfolyamcsökkenés csak átmeneti, lesz jobb is a helyzet. A negyedéves gyorsjelentés alapján viszont ez nem biztos. Tavaly a cég 900 millió forint feletti bevétellel és 160 millió forint adózás előtti eredménnyel zárt. Ebből 156 millió forint osztalékot fizetett ki, azonban 137 millió Schobert Norbert és Rubint Réka vagyonát gyarapítja. Negyedéves összehasonlításban viszont csak öt százalékkal nőtt a bevétel, 196 millióról 205 millió forintra.

A kiadások viszont rendesen megugrottak: az anyagi jellegű ráfordítás 230 millió forinttal nőtt, az anyagköltség pedig tízszeresére. A személyi jellegű ráfordítások megkétszereződtek, ennek eredményeképpen 15,8 milliós mínusszal zárták a negyedévet. A tőzsdei kibocsátási tájékoztató szerint ugyanakkor már 2015-ben is jelentős pluszbevételt kell generálni.

Norbi és felesége ugyanakkor mindenképp jól jár: ha bejön az üzlet, azért, ha nem jön be, akkor meg azért, mert a 990 forinton eladott papírokat jóval olcsóbban tudják visszavásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik