Gazdaság

Gyászos jövő előtt áll az építőipar

építőipar (Array)
építőipar (Array)

Éves szinten még nőni tudott májusban, az előző hónaphoz képest már nem. Majdnem felére esett tavalyhoz képest az új szerződések állománya.

Márciusban és áprilisban még nagyot nőtt az építőipari termelés, de már akkor látszott, hogy gond lesz

Májusban az építőipar termelése 2,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A termelés az épületek építményfőcsoportban 5,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményekében 8,7 százalékkal nőtt. Az első öt hónapban az építőipari termelés 7,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

2015. májusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,1 százalékkal csökkent – derül ki a friss KSH-jelentésből. 

Májusban éves szinten

• Az épületek építésének visszaesése elsősorban az egy évvel korábbi magas bázis, illetve a nagy értékű új beruházások hiányának következménye. Az egyéb építmények építésének növekedése – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

• Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 5,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 11,2 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,3 százalékkal alacsonyabb volt.

• A megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 4,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 6,3 százalékkal csökkent.

• Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. május végi szerződésállományának volumene 41,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 18,3, az egyéb építményeké 46,1 százalékkal kisebb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik