Gazdaság

A halállista, avagy ezeket várják el a görögöktől

gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(650x433).jpg (Array)
gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(650x433).jpg (Array)

Megállapodott az eurózóna Görögországgal, kisegítik a gödörbe került görög gazdaságot egy harmadik mentőcsomaggal, de cserébe kemény reformokat várnak el. A Guardian összegyűjtötte a végre nyilvánosságra hozott megállapodás főbb pontjait (az egészet pdf-ben itt olvashatja).

Végre kell hajtaniuk először is a nyugdíjreformot, valamint kompenzálniuk kell az alkotmánybíróság 2012-es nyugdíjügyi döntését is a korábbi reformról, hogy elérjék a zéró deficitet. A határidő október.

Piaci reformok sora szükséges az OECD csomagja alapján. Ebben benne vannak olyan ajánlások, mint a vasárnapi nyitva tartás, a patikák tulajdonosi köre, a tejpiac és a pékárupiac megnyitása, de ugyanígy a kompközlekedési ágazat reformja is.

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Privatizálni kell az ADMIE energiavállalatot, hacsak nem találnak más olyan megoldást, ami serkentő hatással lenne a piaci versenyre.

Szigorú lépések kellenek a munkaerőpiacon is, aminek részei lennének a kollektív elbocsátások is. A cél, hogy a munkaerőpiac is a fenntartható gazdasági növekedést szolgálja.

A pénzügyi szektor is megerősítésre szorul, ki kell vezetni a rossz hiteleket, meg kell erősíteni a Hellén Pénzügyi Stabilitási Alap vezetőségét, és a további banki vezetők kinevezésekor el kell kerülni a nyílt politikai befolyást.

A legfontosabb pont persze a már agyonemlegetett alap, amibe a görögök bedobálják az állami vagyonelemeket, amik egy részét privatizálják is, más részük biztosítékul szolgál. A pénzből fizetik az adósságot, törlesztenek az Európai Stabilitási Mechanizmusnak és újratőkésítik a bankokat is.

A megállapodás maratoni hosszúságú tárgyalás után született meg, amelyről bővebben itt lehet olvasni. 

Pénzügyi elemzők szerint rengeteg még a bizonytalan pont és lehetnek még meglepetések.

Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója tragédiának nevezte a brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósságválság megoldására született megállapodást. A közgazdász szerint semmilyen pozitív hatása nem lesz a megállapodásnak a görög gazdaságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik