Gazdaság

Ha szereti a kihívásokat, keressen magyar felvágottat és joghurtot a boltok polcain

bevásárlás (Array)
bevásárlás (Array)

Ugyanis összességében nőtt a magyar termékek aránya a külföldi láncoknál, egyes termékkategóriákban a választék jó részét továbbra is az importáruk teszik ki.

Kapcsolódó cikkek

Így például nem egyszerű hazai alapanyagból készült felvágottat vagy joghurtot találni a boltok polcain, írta a Napi Gazdaság pénteken a Corvinus Egyetem kutatását ismertetve.

A cikk szerint a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszer-tudományi karának kutatása szerint a vizsgált élelmiszerüzletekben csak minden második sonka származott magyar termelőtől, az arányuk pedig a külföldi láncokban ennél is alacsonyabb volt, alig haladta meg a 44 százalékot. A feldolgozott tejtermékek alig fele volt magyar, míg a joghurtoknak csak 42,1 százaléka. A multiknál a joghurtok között csak minden harmadik származott hazai feldolgozótól.

A kiskereskedelmi láncokban kapható tojásnak viszont 92,5 százaléka hazai termelőtől származott, a friss tej esetében pedig 98,6 százalék volt a magyar áruk aránya. Ennél is kedvezőbb a helyzet a baromfihúsnál, ahol szinte a teljes kínálatot a magyar baromfitermelők adták, a csomagolt friss sertéshúsnál azonban már 11,5 százalék az import aránya – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik