Gazdaság

Merkel kizárta a görög adósság csökkentését

angela merkel (Array)
angela merkel (Array)

Nem fogják leírni veszteségként, mert már így is többször kitolták a határidőt.

Angela Merkel német kancellár újfent megerősítette csütörtökön, hogy szó sem lehet Görögország euróövezeti adósságának csökkentéséről.

A Szarajevóban tartózkodó német vezető kijelentette, hogy 2012-ben már foglalkoztak a görög adósság fenntarthatóságának ügyével.

“Meghosszabbítottuk a lejáratokat, 2020-ig toltuk ki az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmustól (EFSF) kapott hitelek visszafizetését. Szóval nem először foglalkozunk az adósság fenntarthatóságával” – mondta Merkel a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való, az adósságleírást illető nézetkülönbségeket firtató kérdésre.

A német kancellár számára kizárt a klasszikus adósságleírás. Az IMF a múlt héten nyilvánosságra hozott helyzetértékelésében azt írta, Görögország adóssághelyzete fenntarthatatlan, ezért – a hitelezők által megkövetelt reformok végrehajtása mellett – 2018 végéig további 50 milliárd eurós külső finanszírozásra és fennálló hiteleinek átütemezésére, rosszabb esetben újabb jelentős adósság-elengedésre lesz szüksége pénzügyi helyzetének stabilizálásához.

Christine Lagarde, a valutaalap vezérigazgatója szerdán jelezte, hogy a szervezet értékelése nem változott azóta, bár az elképzelhető, hogy a jelentésben szereplő konkrét számokon változtatni kell majd, miután azóta tovább romlott Görögország gazdasági-pénzügyi helyzete.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter csütörtökön Frankfurtban tartott sajtóértekezletén kijelentette: az IMF-nek igaza van abban, hogy a görög adósságállomány nem fenntartható leírások nélkül. Ugyanakkor az európai szabályok nem teszik lehetővé az adósság leírását, és kicsi a mozgástér az átütemezést illetően is, moindta a miniszter, aki szerint Görögország azzal kezdhetné el a bizalom újjáépítését, ha azonnal lépéseket tenne gazdaságának átalakítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik