Gazdaság

Szevasz Putyin, már nem függünk az orosz gáztól!

Putyin(960x640).jpg (Array)
Putyin(960x640).jpg (Array)

Július 1-jén megindult a kereskedelmi forgalom a Szlovákiát Magyarországgal összekötő gázvezetéken. Ez azt jelenti, hogy mostantól elegendő (holland vagy norvég) gáz érkezhet Szlovákián és Ausztrián keresztül hazánkba, így elvben nincs annyira szükség az orosz kapcsolatra, mint eddig.

Hosszú távon nagyon jelentős következménye lehet, hogy szerdán megnyílt a szlovák-magyar gázvezeték. Magyarország éves gázimportja 7,5 milliárd köbméter. A szlovák szakaszon évente közel 4,8 milliárd köbméter gáz is jöhet az országba. Ausztria felől elvben 3,7 milliárdos kapacitás érkezhet. Így már nem vagyunk annyira erősen ráutalva az orosz gázvezetékre. Ezt hívják versenynek, ami biztosan olcsóbb árakat eredményez hazánkban hosszú távon, mint eddig. Az Unió ezért akarta, hogy az észak-déli gázvezeték megépüljön.

A beruházás finanszírozása az Európai Beruházási Bank és a MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hiteltámogatásával valósult meg, emellett az Európai Bizottság a beruházáshoz vissza nem térítendő támogatást is biztosított. A vezetéket 170 millió euróból építették, Szlovákia 21 millió eurót, Magyarország 119 millió eurót fizetett, az Európai Unió pedig 30 millió euróval járult hozzá a terv megvalósításához.

A magyar-szlovák gázvezeték a tervezett uniós szintű észak-déli gázfolyosó meghatározó eleme, amely a lengyel-szlovák vagy a cseh-lengyel gázvezeték kiépítése esetén összeköttetést biztosít a régiós nemzeti gázvezeték-rendszerek között Horvátországtól Lengyelországig. A vezeték alapvető célja, hogy a magyar földgázrendszer és a szlovákiai földgázszállító rendszer normál üzemelés során, illetve krízis helyzetben is mindkét szállítási irányban együtt tudjon működni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik