Gazdaság

Czomba: nem csak a közmunka javította a foglalkoztatást

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

A KSH legfrissebb, pénteki jelentésében az állt, hogy több mint százezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A oglalkoztatáspolitikai államtitkár kommentált.

Idén májusban 4 millió 165 ezren dolgoztak Magyarországon, 102 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. állt a KSH pénteki jelentésében. A növekményből 63 ezer munkahely a versenyszférában keletkezett és csak a maradék jut a közmunkára – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Két differenciáló tényezőre is utalt az államtitkár. Az egyik a területi különbségekből adódik, például míg Közép-Magyarországon 2,5-3 százalék a munkanélküliség, addig Szabolcsban meghaladja a 15 százalékot – mondta.

Közölte: a másik különbség az életkorral jár. A 25-55 éves korosztálynál a munkanélküliség egyharmaddal esett egy év alatt és 6,3 százalékon áll. Ugyanakkor az ennél fiatalabb és idősebb korosztálynál rosszabb a helyzet. A 25 év alatti fiatalok körében 18 százalékos a munkanélküliség, ennek javítását segíti az első munkahely garancia program – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy a külföldön dolgozó fiatalok hazatérése miképpen történik, az államtitkár elmondta, hogy 800 munkahely várja itthon a nyelveket beszélő, képzett fiatalokat. Becslése szerint néhány hónapon belül ötvenen biztosan hazatérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik