Gazdaság

Fokozódik a görög helyzet – hétfőn zárva maradhatnak a bankok

Menekítik a pénzüket a betétesek, az euróövezeti jegybank pedig nem hajlandó tovább pótolni az emiatt kieső likviditást.

Várhatóan nem nyitnak ki hétfőn a bankok Görögországban – erről és tőkekorlátozás bevezetéséről is dönthet vasárnap éjszaka a görög kormány, a betétkiáramlás megfékezésének érdekében. A görög központi bank adatai szerint januártól májusig csaknem 30 milliárd eurónyi bankbetétet számoltak fel, ezzel a betétek összege 128 milliárdra csökkent.

Közép-európai idő szerint délután 4 órára összehívták a görög pénzügyi stabilitási bizottságot, melynek tagja egyebek mellett a miniszterelnök, annak helyettese, a jegybank vezetője és a bankszövetség elnöke. A napirendről egyelőre nem szivárogtak ki részletek.

Az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan be fogja szüntetni a görög bankok likviditási támogatását, várhatóan az EKB igazgatótanácsa is ülésezik vasárnap emiatt. Eddig gyakorlatilag az tartotta életben a görög bankrendszert, hogy az EKB napi rendszerességgel pótolta vészhelyzeti likviditási tartalékából a betétesek által kivont összegeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik