Gazdaság

Itt a vége Görögország számára

Gorog-valsag(210x140).jpg (Array)
Gorog-valsag(210x140).jpg (Array)

Az Eurócsoport elutasította, hogy a népszavazásra tekintettel néhány nappal hosszabbítsák meg a görög mentőcsomag június 30-án lejáró időbeli hatályát.

Mindezt Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereiből álló testület elnöke mondta, miután véget ért a görög adósságválságról tartott rendkívüli ülés. “A program kedd éjjel lejár” – szögezte le Dijsselbloem.

A görög fél elutasította a nemzetközi intézmények azon javaslatait, amelyek Görögország által megvalósítandó hiteles és fenntartható szerkezeti reformokra irányultak. A görög kormány népszavazásra viszi a kérdést, mégpedig azzal, hogy a nemzetközi intézmények javaslatának az elutasítását indítványozza a görög lakosságnak – tette hozzá az Eurócsoport elnöke.

Sportszerűtlen

Közölte, hogy a testület szombati ülésének közös megállapításaival a görög pénzügyminiszter nem értett egyet. Az eurózóna Görögországon kívüli további 18 országának a pénzügyminisztere tovább folytatja a tanácskozást arról, milyen további lépések szükségesek “az euróövezet hitelességének és stabilitásának a megőrzéséhez”. “Az Eurócsoport sajnálja, hogy nincs lehetőség a további tárgyalásokra. A görög fél megszakította a folyamatot” – hangsúlyozta Dijsselbloem, ismertetve a 18-ak közös nyilatkozatát.


A görögök tömegesen veszik ki pénzüket a bankokból (MTI/EPA)

Az Eurócsoport holland elnöke szerint “sportszerűtlen” Athén eljárása, a népszavazás kiírásával. “Ha egy kormány ennyire negatív módon beszél egy segélycsomagról, akkor csekély annak a hitelessége, hogy azt hajlandó lenne megvalósítani, amennyiben (a népszavazáson) mégis az igenek kerülnének többségbe” – mondta Dijsselbloem.

Kérdés, meddig finanszírozzák

Szavaiból kitűnt, hogy a görög fél által a nyilvános nyilatkozatokban használt formula, miszerint a július 5-i népszavazás miatt “egy kevés idővel” kérik – mint most kiderült, sikertelenül – a június 30-án lejáró csomag meghosszabbítását, a tárgyalóasztalnál valójában nem néhány napos, hanem egyhónapos hosszabbítási kérelemként hangzott el.

Arra a kérdésre, hogy a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) most meddig finanszírozhatja tovább a görög bankok likviditását, Dijsselbloem elhárította a választ, mondván, “az EKB független” intézmény. Görögországnak azonban – tette hozzá – teljesítenie kell adósságtörlesztési kötelezettségeit.

Népszavazás

A görög kormány mindenkit meglepett azzal, hogy péntek késő este bejelentette: népszavazásra bocsátja a hitelezők “ultimátumát”. A pénzügyminisztereket meglepetésként érte a lépés, Dijsselbloem úgy fogalmazott, ezzel valószínűleg lezárult a tárgyalások lehetősége

Korábban az Eurócsoport tanácskozását megszakították, hogy a görög pénzügyminiszter és az Európai Központi Bank elnöke kétoldalú megbeszélést folytathasson. A görög embereket egyébként ugyancsak meglepetésként érte a hír a népszavazásról, és bár a vélemények megoszlanak, a túlnyomó többség kockázatosnak tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik