Gazdaság

Durván elszámította magát a kormány a kisadókkal

számla (Array)
számla (Array)

Tizede annyian választották eddig a katát és a kivát ahhoz képest, mint amire a kormány számított a bevezetéskor. Az adóbevételek is jócskán elmaradtak a tervezettől.

Kata és kiva

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) mellett kampányolt, arra buzdítva, hogy minél többen válasszák a két adónemet, mert az jó döntés lehet. Nem értettük, miért pont most aktuális a népszerűsítés, ezért rákérdeztünk.

Azt válaszolták, hogy az ok roppant egyszerű: feladataik között szerepel az adózók tájékoztatása. Hozzátették: az szja-bevallás időszakában is folyamatosan hívják fel a figyelmet például a gyakori bevallási hibákra, a fontos határidőkre. Azért, hogy az adózók a lehető legfrissebb és hasznos információ birtokában legyenek.

Miért pont most?

A kata és kiva esetében is a tájékoztatásé a főszerep – hangsúlyozták. Ismét fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy a 2013 óta választható új adózási módok csökkenthetik az adminisztrációt és az adóterheket. A „miért pont most”-ra azonban nem adtak megfejtést.

Kérésünkre elküldték viszont, hogyan áll a katások és kivások száma, valamint hogy mennyi adót fizettek be. Beszédes számok, főleg, hogyha mellétesszük, mik voltak a kormány várakozásai, mielőtt a két új adónemet (2013 januárjától) bevezették volna. És magyarázzák a buzdító tájékoztatást is.

Félmillióan fogják választani

Emlékeztetőül: Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára 2012 decemberében azt mondta, hogy a kisadózók tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások száma 2014-ben elérheti az 500 ezret. Így utólag kiderült, hogy alaposan túlbecsülték ezt a számot. 

Hajrá kata, de ezt se felejtsük el

Kata

A 2013-as induló év költségvetésében 74,3 milliárd forintot állítottak be a kisadózók tételes adója soron, ehhez képest mindössze 28,3 milliárd forint folyt be. Év végén 75 704 katás volt.

A következő évi büdzsében 78 milliárd forint volt a bevételi cél, amiből azonban csak 42,2 milliárd forint teljesült. 2014. december 31-én már 100 200 katás vállalkozást tartott nyilván a NAV.

Az idei költségvetésbe már csak 56,3 milliárd forintos bevétettel számoltak, amiből májusig 21,8 milliárd forint folyt be. Tehát időarányosan számítva akár teljesülhet is a tervszám. Május 31-én 113 618 katás adózó volt, közülük 98 835 egyéni vállalkozóként, 14 783 társas vállalkozásként működött.

A jövő évi büdzsében ismét optimistábbak voltak a tervezésnél, 70,1 milliárd forintot állítottak be (vagyis kicsivel kevesebbet, mint a 2013-as kezdő évben). Viszont ez a 70 milliárd forint az idei tervezett bevételhez képest majdnem 25 százalékkal többet jelent. Tehát nagyjából ennyivel kellene hogy nőjön a katás vállalkozások száma is, hiszen fix adót fizetnek (alapesetben főállásban havi 50 ezer forintot, mellékállásban havi 25 ezer forintot). Vagyis a jövő évi terveket látva érthető, hogy az adóhatóság igyekszik népszerűsíti a katát.

A katázására és kivázásra egyébként év közben is át lehet térni.

Kata, kiva 

Kiva

A kisvállalati adó sokkal gyászosabban teljesített, mint a kata. Az induló évben 130,2 milliárd forintos bevételt lőttek be ebből az adóból, amihez képest alig 10 milliárd forint teljesült, és mindössze 7438-an választották az adónemet.

A tavalyi évre kevesebb mint felére vették vissza a büdzsében a bevételi tervet (45,4 milliárd forintra), aminek alig több mint a negyede (12,7 milliárd forint) folyt be. És csökkent az adózók száma, december végére már csak 6655-en voltak.

Az idei évre a tavalyi bevételi tervet nagyjából harmadolták (16,4 milliárd forintra). Májusig ebből mindössze 5,2 milliárd forint folyt be, vagyis úgy tűnik, idén sem jön be annyi pénz az adónemből, amennyit reméltek. Tehát elkél némi figyelemfelhívás a NAV részéről. Május 31-én kicsivel több kivás volt, mint tavaly év végén (6703).

A jövő évre pedig még tovább csökkentették a költségvetésben a kiva bevételi elvárását, 13,8 milliárd forintra. Vagyis úgy tűnik, ennél az adózási módnál már letettek a nagyobb felfutásról.

Összességében 2014 végén a kormány által várt félmillióval szemben mindössze 106 855 katás és kivás vállalkozó volt. Idén májusban is éppen hogy meghaladta számuk a 120 ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik