Gazdaság

Nem találsz pincért a balatoni éttermedbe? Vegyél fel egy bevándorlót!

balaton (Array)
balaton (Array)

Nagyon komoly problémák vannak a munkaerőpiacon, alig lehet embereket találni bizonyos munkákra. Szerencsére egyre több migráns jön Magyarországra, akik ki tudnának minket húzni a bajból.

A Balatonon borzasztó a helyzet, a vendéglátósok alig találnak munkaerőt. Állítólag még egyetlen szezonban sem jelentett ekkora problémát megfelelő személyzetet találni. Takarító nettó százezerért sem jelentkezik, de volt olyan étterem, ahol a teljes stáb SMS-ben mondott fel, mert Ausztriába mentek. Pedig előző este még bepácoltak 50 kiló húst.

Ez nem egyedülálló dolog Magyarországon. A Manpower munkaerőpiaci kutatása szerint az elmúlt hat évben folyamatosan szakmunkásokból volt a legnagyobb hiány. És azért csak az elmúlt hat évben, mert azóta készítenek ilyen kutatást. Soha nem volt még akkora kereslet a szakmunkásokra, mint most.

Alig van munkaerő

A megkérdezettek 47 százaléka mondta azt, hogy azért vannak betöltetlen pozíciók a cégénél, mert nem talál megfelelően szakképzett munkaerőt. A vállalatok 62 százaléka azt jelezte, hogy azért nem tudja betölteni az üres pozícióit, mert nincs elég jelentkező. A helyzet elég rossz. A szakmunkásképzés rossz állapotban van, a továbbtanulók pedig egyre kevésbé tanulnak szakmákat.

Szerencsére van egy tendencia, ami ezt ellensúlyozhatja, kihúzva a magyar cégeket a bajból. Soha nem érkezett ugyanis ennyi menekült Magyarországra, mint most. Idén eddig több mint hatvanezren lépték át a határt. A kormány annyira megrémült, hogy már fallal venné körbe az országot.

A megoldás

Pedig ezek a menekültek, és a hosszabb távon itt tartózkodó bevándorlók tökéletesen alkalmasak arra, hogy betöltsék az üresen álló munkahelyeket.

Korábban már megírtuk, hogy a bevándorlók és migránsok milyen hatással vannak egy ország gazdaságára.

  • A bevándorlás jót tesz a gazdaságnak.
  • A bevándorlók több adót fizetnek, mint a natív (értsd: természetes, honi) lakosság.
  • A bevándorlók kisebb terhet jelentenek a szociális ellátórendszerre, kevesebb segélyt kapnak.
  • A bevándorlók – a natív fiatalokhoz hasonlóan – képzettebbek, mint a nyugdíjaskorú lakosság.
  • A bevándorlók enyhítik a középosztály feletti natív lakosok terheit, mert olcsóbb szolgáltatásokat nyújtanak.
  • A bevándorlók miatt nem kevesebbet, hanem többet keres a natív lakosság.
  • A bevándorlók sokkal inkább hajlamosak kockázatot vállalni és üzleteket alapítani, mint a natív lakosság.

Ezek a tények többek között az OECD migránsokkal foglalkozó kutatásában is szerepelnek. A legfontosabb viszont, amire az a kutatás rámutat, hogy a migránsok hajlandóak nagyobb kockázatokat vállalni, rugalmasabbak és képzettebbek, mint a helyi lakosság.

Fiatalok, képzettek

A bevándorlók ráadásul sokszor fiatalok, és többnyire pont olyan félig képzett emberek, akik szakmunkákhoz értenek. Hajlandóak kevesebbért és többet dolgozni, mint a natív lakosság. Ez rengeteg cégvezetőnek nagyon jól jöhet. Nem csak be tudnák tölteni az üresen álló pozíciókat, de olcsó találnának a natívhoz hasonlóan képzett munkaerőt. Ez komoly fellendülést jelenthetne a magyar gazdaságnak.

Az egésszel egyetlen probléma van. Ezek a migránsok nem szeretnének Magyarországon maradni. Tranzitország vagyunk, itt lépnek be az Európai Unió területére, de továbbmennek fejlettebb, gazdagabb, bevándorlóbarátabb országokba, mint Németország. Ha valahogy el tudnánk érni, hogy inkább nálunk maradjanak, az sokat segítene a magyar gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik