Gazdaság

Fityiszt mutattak a görögöknek a hitelezők, zuhannak a tőzsdék

Gorogorszag(210x140).jpg (Array)
Gorogorszag(210x140).jpg (Array)

A délelőtti hírek alapján azonban úgy tűnik, hogy nem is lesz mit elfogadni este, ugyanis a nemzetközi szervezetek elutasították a görög javaslatcsomagot.

Elvileg szerdán összeülnek az euróövezet pénzügyminiszterei, hogy kidolgozzák az esetleges megállapodás szövegét, amit a csütörtöki uniós csúcson elfogadhatnak a kormányfők. De hogy lesz-e ebből bármi is, az jelenleg erősen kétséges. A délelőtti hírek alapján ugyanis úgy tűnik, a nemzetközi szervezetek elutasították a görög javaslatcsomagot – írta a Potfolio.hu

A lap azt is írja, hogy a görög illetékes által közöltek szerint Ciprasz bírálta bizonyos nemzetközi szervezetek furcsa álláspontját, mert érvelése szerint a bajba került országok (Írország, Portugália) egyikénél sem fordult elő eddig egyszer sem, hogy visszautasították volna a kiigazító ajánlatukat. Az illetékes által közzétett szövegből azonban nem világos, hogy Ciprasz melyik kiigazító intézkedésekre utalt.

A hírre minden bezuhant: a nyugati tőzsdék 1 százalékot estek, a görög tőzsde pedig 4 százalékot.

A BUX is gyengült hirtelen a kedvezőtlen hírekre

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe hirtelen közel 1 százalékot gyengült azt követően, hogy a görög miniszterelnök bejelentette, a nemzetközi hitelezők elutasították Görögországnak az adósságrendezésre és az államcsőd elkerülésére tett javaslatait. A hírre a londonit kivéve komoly mínuszba kerültek az európai tőzsdemutatók is.

A BUX 11.30 órakor 22 000 pont feletti értékről 21 794,28 pontra esett, ami a keddi záró értékéhez képest 205,03 pontos, 0,93 százalékos csökkenés, a szerdai nyitásnál 206,07 ponttal alacsonyabb.
A vezető részvények mindegyike esett.
A Mol 30 forinttal, 0,21 százalékkal 14 425 forintra csökkent.
Az OTP-részvények ára 123 forinttal, 2,19 százalékkal 5502 forintra esett.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,25 százalékkal 407 forintra gyengült.
A Richter-papírok árfolyama 18 forinttal, 0,42 százalékkal 4224 forintra csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik