Gazdaság

A külügy még több autógyártót vonzana Magyarországra

autógyár (Array)
autógyár (Array)

Szijjártó Péter megerősítette: a BMW-nek, a Tatának, a Mercedesnek is vannak olyan tervei, amelyeket nálunk szeretnének megvalósítani.

A külgazdaság és külügyminiszter a tervezett beruházásokról beszélt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) rendezvényén. A Napi Gazdaság, kérdésére Szijjártó Péter ezen belül is külön kitért az autóipari gyártók terveire. Kiderült, a BMW továbbra is csak „láthatatlan” gyárral lesz jelen, viszont egyetemi tanszéket szeretne létrehozni, a szakemberképzés erősítése érdekében.

Az biztosnak látszik, hogy a Tata Consulting – amely már jelen van hazánkban – bővíti tevékenységét. A Jaguar–Land Rover autógyáráról azonban nem árult el részleteket a külügyminiszter.

A Daimler (Mercedes) Kecskeméten hosszabb ideje tervezett gyárbővítésével kapcsolatban is csak azt erősítette meg, hogy még tárgyalnak.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség tavaly Közép-Európa második legeredményesebb ilyen szervezete lett, 60 magyarországi beruházás megvalósításáról zárt le eredményes tárgyalásokat.

A tervek szerint a beruházások jelentős részét továbbra is az autóipar és a szolgáltatói szektor adná. Jelenleg 142 befektetés előtt álló projektet kezelnek, és ha a tárgyalások kedvezően zárulnak, a jelenlegi paraméterek alapján 3,23 milliárd euró befektetés révén 25 283 új munkahely jönne létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik