Gazdaság

Oknyomoztunk: hova tűnt a narancs Pall Mall?

Dohánybolt (Array)
Dohánybolt (Array)

Megijedtünk, hogy kivezetik a piacról, de nem. Gyártási nehézségek viszont vannak, és egy darabig még ritkaságszámba megy.

Hetek óta hiányzik a narancssárga Pall Mall a dohányboltokból, kedvelői lassan minden változatát lepucolják a polcokról. A boltosok a vállukat vonogatják, ellátási nehézségek. Ha néha érkezik egy-egy “csík”, azt órák alatt elkapkodják. Vagy marad, mert az emberek lassan “átszoknak”, pedig Magyarországon igen nagy a termék tábora. Ezt trafikosoktól tudjuk.

Átalakítás

Azt pedig, hogy átmeneti hiányról van szó, Tóth Attilától, a gyártó British American Tobacco (BAT) szabályozási ügyek és kormányzati kapcsolatok vezetőjétől. Az utóbbi időben egyre több teher nehezedik a dohányipari cégekre, amelyre mindegyikük keresi a választ. A BAT többek között a hatékonyság növelésében és a vállalatirányítás globális szintű átalakításában találta meg – mondta el a Hír24-nek.

Az új informatikai rendszerre való átállás pedig bizonyos termékek átmeneti hiányát okozta és okozza, esetünkben például a narancs Pall Mallét. Nincs különösebb oka, hogy miért épp ezt a terméket érinti a gyártási probléma, hiányosság, pusztán technikai kérdésről van szó.


MTI/Bruzák Noémi

Visszatér, de mikor?

Sokkal okosabbak ezzel nyilván nem lettünk, de a miért és mennyi kérdéseit a cég üzleti titokként kezeli. Mármint azokat, hogy az eredeti mennyiség hány százalékát képesek jelenleg gyártani, illetve mekkora veszteséget jelent ez az “átállás” miatt előállott hiány.

Tóth Attila viszont bizton állítja, hogy nem tervezik a népszerű cigarettatípus kivezetését, hamarosan visszatér a trafikok pocaira a narancs Pall Mall. Hogy ez napok, vagy hetek kérdése, arra egyelőre nincs válasz.

Kiemelt partnerei lettek a trafikellátónak

Bár a BAT fentebb megszólaltatott vezetője szerint az utóbbi időben egyre több teher nehezedik a dohányipari cégekre, azért a hazai BAT ismét jól járt. Friss hír ugyanis, hogy a kormány a British American Tobaccóból (BAT) és a Continental-csoporthoz tartozó Tabán Trafikból csinált nemzeti trafikellátót. A két vállalat, amit a kormány kiválasztott, 2015 november elsejétől kizárólagos ellátója lesz a 6300 magyarországi trafiknak. Azaz tőlük kell kötelezően megvenniük a nemzeti dohányboltoknak a dohányárút. A Philip Morris, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco máris közös közleményben tiltakozott a szerintük piactorzító, uniós jogba ütköző szabályozás ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik