Gazdaság

Kiszorításuk ellen tiltakoznak a dohányipari cégek

Arra kényszerítik őket, hogy saját konkurenseikkel szállíttassák ki a termékeiket.

Teljességgel átláthatatlan és diszkriminatív módon döntött két kiváltságos piaci szereplő javára a magyar kormány azzal, hogy elfogadta a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Tabán Trafik Zrt. ajánlatát a dohánytermékek központi kiszállítására – közölték a pályáztatásból kimaradt nagyvállalatok, az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft.

A cégek szerint a dohánytermékek nagykereskedelmének államosítása szükségtelen beavatkozás a jelenleg működő piaci környezetbe. A megállapodás a magyar adófizetőket is megkárosítja, mert minimális állami koncessziós díj folyik be. A koncesszió megfelelő piaci árát csak nyílt és átlátható, nyilvános pályázattal lehetne meghatározni – állítják.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a kormány elmulasztotta értesíteni a törvénytervezetről az Európai Bizottságot, pedig az EU szabályai ezt egyértelműen előírják. A rendszer világosan és nyíltan megkülönbözteti a nem magyar tulajdonú vállalatokat is, emellett a kormány jogellenes állami támogatásban részesíti a BAT Pécsi Dohánygyár Kft-t és a Tabán Trafik Zrt-t – közölték. A két céget ráadásul állandó és tisztességtelen versenyelőnnyel ruházzák fel.

A kormánydöntés azt a helyzetet eredményezi, hogy a cégek saját termékeik kiszállítását két versenytársukra kénytelenek bízni, kénytelenek velük érzékeny információkat megosztani. A kormánytól kérik, hogy vizsgálják felül a döntést és nyissák újra az eljárást, különben minden jogi eszközzel élni kívánnak saját és munkavállalóik joga érdekében, valamint azért, hogy megőrizzék magyarországi befektetéseiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik