Gazdaság

Leleplező levél ment Orbánról Brüsszelbe – besokalltak a hipermarketek

Juncker (Array)
Juncker (Array)

Az EuroCommerce vezetője személyesen az Európai Bizottság elnökének írt a magyar állapotokról.

A levélben szó van a plázastopról, a nagy láncokra kivetett büntetőadóról és arról a nemrég elfogadott szabályról, amely szerint két év veszteséges működés után le kell húzni a rolót. Az áruházláncokat sújtó különadóról a levélíró megemlíti, hogy az ugyan elvileg minden céget érint – ezért az Európai Bíróság nem ítélte el a jogszabályt –, de valójában csak az egységes tulajdonban lévő multiknak kellett fizetni, mivel a kabinet sávosan vetette ki. A széttagolt, franchise tulajdonban lévő hazai láncok nem adóztak.

Kenneth Bengtsson – a Népszabadság által megszerzett levelében – Jean-Claude Junckernek arról számol be, hogy „a magyar kormány arra kényszeríti a tagállami kereskedőket, hogy elhagyják Magyarországot és feladják az ottani beruházásaikat”. A kormány döntéseiből kitűnik, középtávú célja a külföldi befektetők kiszorítása a magyar kiskereskedelmi piacról.

Ez nem fair, tekintettel arra, hogy a nemzetközi áruházláncok az elmúlt tíz évben kétezer milliárd forintot fektettek be. Beruházásaik nyomán 50 ezer munkahely és több mint kétmillió négyzetméter, modern kiskereskedelmi eladótér jött létre. A kormány döntései aláásták a jogállamiságba vetett hitet, az üzleti klíma jelentősen romlott, a piac kiszámíthatatlanná vált, a szektor szereplőinek egyre nehezebbé vált a növekedés és a munkahelyteremtés.

Juncker nevében a belső piaci főigazgató azt válaszolta, hogy folyamatosan vizsgálják a magyar kiskereskedelmi szektort érintő változásokat, amelyekről tudják, hogy hátrányosabban érintik a nemzetközi vállalkozásokat, mint a magyarokat. Jelenleg „együtt dolgoznak a magyar hatóságokkal a helyzet megoldásában”, de Brüsszel azt is mérlegeli, milyen ellenlépéseket tehet.

A Népszabadság emlékeztet rá, korábban számos pletyka keringett arról, bizalmasai között a miniszterelnök fennhangon a „magyar hipermarket” szükségességéről értekezett, nemrég pedig világossá tette, szándékai nem változtak. A Napi Gazdaságnak azt mondta, a kiskereskedelemben, az élelmiszer-kereskedelemben a hazai résztulajdon arányát növelné, mivel ez az ország szuverenitását erősíti. „Távol van még a cél” – fogalmazott Orbán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik