Gazdaság

A közös megegyezés miatt bukhatják sokan a közmunkát

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

Sok munkakereső előtt bezárul a közmunka lehetősége az új törvénymódosítással – írja a hvg.hu.

Bár a kormány a közmunka kiterjesztését ígérte, a Pintér Sándor belügyminiszter által beterjesztett törvénymódosítás a közmunkából kizártak körét bővíti inkább. A módosítás elfogadása után már nemcsak azok nem kaphatnak közmunkát három hónapig, akik nem fogadják el az egyszerűsített foglalkozás keretében felajánlott munkát, hanem azok sem, akiknek munkaviszonya előzőleg munkavállalói felmondással vagy közös megegyezés keretében szűnt meg – derül ki a hvg.hu. cikkéből.

A közös megegyezés a legáltalánosabb lezáró fejezete a munkaviszonynak. A munkáltatónak nem kell megindokolni, így azt nehezebb később bíróságon megtámadni, illetve közös megegyezéssel megszüntethető a munkaviszony akkor is, ha a munkavállaló amúgy felmondási tilalom vagy korlátozás alatt áll.

Az előterjesztés indoklása szerint “a közfoglalkoztatás elsődleges célja, hogy a közfoglalkoztatottakat visszavezesse az elsődleges munkaerőpiacra. A törvényjavaslat a közfoglalkoztatottak és az őket az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatni kívánó munkáltatók kapcsolatfelvételét segíti elő”.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a cél “a munkavállalók elsődleges munkaerőpiacon történő tartása”.
Eszerint a kormány azt állítja, hogy ma már, aki felmond vagy közös megegyezéssel távozik munkahelyéről, a gazdaság virágzása miatt el kell tudjon helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, nincs rászorulva a közmunkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik