Gazdaság

Orbán kedvenc cége gyárat venne Horvátországban

gazvezetek(1)(210x140).jpg (Array)
gazvezetek(1)(210x140).jpg (Array)

A 444.hu horvát lapértesülések alapján arról ír, hogy a MET és a horvát PPD nevű cég komolyan érdeklődik a horvát állami Petrokemijáért.

A MET egy svájci bejegyzésű energiakereskedő, de tulajdonosai nagy része Magyarországhoz kötődik. A tulajdonosok közül a legnagyobb a Mol, továbbá ott van még Lakatos Benjámin volt Mol-os üzletember, Garancsi István, a Videoton focicsapat tulajdonosa, Nagy György volt wallisos üzletember, akit Csányi Sándor üzlettársaként is ismernek, illetve benne van még a cégben egy orosz üzletember is, akiről alig tudni valamit. A MET a hazai energiapiacion Orbán Viktor kedvenc gázkereskedő vállalataként van elkönyvelve. A PPD egy horvát műtrágyagyár Kutinán, ők Horvátország második legnagyobb exportőrei.

A 444.hu arról ír, hogy az üzlet csak akkor lehet kiemelkedően nyereséges, ha az oroszok szálíltanák a MET-nek az olcsó gáz, hiszen a műtrágyagyártáshoz főként nagymennyiségű gáz kell. Bár a cégnek 2014-ben 93 milliárd forintnak megfelelő árbevétele volt, és ők adják a horvát GDP 0,9 százalékát, az oroszok által az INA-nak szállított brutálisan magas, 420 dolláros orosz gázár miatt veszteségesek, így több milliárddal tartoznak az INA-nak. (Szijjártó azt mondta februárban, hogy Magyarország 260 dollárért veszi a gázt az oroszoktól).

A Vasárnapi Hírek Putyin orosz elnök látogatása után arról írt, hogy információik szerint az orosz elnök arról is egyeztetett a magyar politikai vezetőkkel, hogy a MET különösen olcsón juthat orosz gázhoz. Ha ez igaz, az azt jelentené, hogy ezer köbméterenként mintegy 40-50 eurós hasznot tud realizálni a miniszterelnök közeli vállalat, ez az üzlet tehát a következő években százmilliárd forintos nagyságrendű hasznot hajthat a cégnek és tulajdonosi körének – írták. A Vasárnapi Hírek később kiadott egy közleményt, amiben az szerepel, hogy valótlanul állították, hogy az Orbán-Putyin találkozó keretében a MET Magyarország Zrt. üzletet kötött a Gazprommal orosz gáz kedvező áron való megvásárlásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik