Gazdaság

Varga Mihály: stabil lábakon áll a gazdasági növekedés termelési oldala

Varga Mihály (Array)
Varga Mihály (Array)

A nemzetgazdasági miniszter szerint a gazdasági növekedés lehetőségét az elmúlt évek beruházásai teremtették meg, az építőipar bővülése alapvetően beruházásokat, fejlesztéseket jelent.

Stabil lábakon áll a gazdaság termelési oldala; az ipar, a feldolgozóipar és az építőipar is jelentősen bővült az első negyedévben – kommentálta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatait az első negyedévi, 3,5 százalékos éves GDP-növekedésről.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy Magyarország ezzel az adattal dobogós helyen van az Európai Unióban.
A felhasználói oldalon az export és a fogyasztás bővülése is jelentős mértékben hozzájárult a gazdasági növekedéshez – mondta. Pozitívum az is, hogy az export növekedése nem lassul, egyre több magyar vállalkozás talál magának piacot külföldön – tette hozzá.

Elmondta: a gazdasági növekedés lehetőségét az elmúlt évek beruházásai teremtették meg, az építőipar bővülése alapvetően beruházásokat, fejlesztéseket jelent. Fontosnak nevezte a fogyasztás bővülését, de hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés alapjait, új munkahelyek létrehozását a beruházások, a hitelezés növekedésén keresztül lehet biztosítani.

A nemzetgazdasági miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar vállalkozások ne csak a belföldi piacon legyenek jelen. A következő években szeretnék elérni, hogy annyi exportképes vállalkozás legyen Magyarországon, mint amennyi Ausztriában van – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a válság utáni évek arról szóltak, hogy konszolidálják a gazdaságot, így az adórendszer, jogszabályi környezet elsősorban a termelőszektorok befektetéseit támogatta. Ezért fontos, hogy az ipari termelés újból növekedni tudott, a gépek, gépipari berendezések, járműgyártás és ehhez kapcsolódó tevékenységek növekedése töretlen volt – vélekedett. Az alacsony olajár hozzájárult az autóeladások növekedéséhez a világban, így az az öt-hat nagy, világpiacra termelő, autóiparral foglalkozó magyar cég is növekedni tudott, ami húzta a magyar gazdaság beszállítói részét – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik